Albert de Saxònia-Coburg Gotha

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlbert de Saxònia-Coburg Gotha

El Príncep Albert, fotografiat per Roger Fenton, en 1854 Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Albert von Sachsen-Coburg-Gotha Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Franz Albert August Karl Emmanuel von Sachsen-Coburg-Gotha Modifica el valor a Wikidata
26 agost 1819 Modifica el valor a Wikidata
Castell Rosenau Modifica el valor a Wikidata
Mort14 desembre 1861 Modifica el valor a Wikidata (42 anys)
castell de Windsor (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Febre tifoide Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCapella de Sant Jordi
Reial mausoleu de la reina Victòria i el príncep Albert Modifica el valor a Wikidata
Membre del Consell Privat del Regne Unit
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Bonn
Marlborough School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómúsic, organista, cantant, director d'orquestra, pintor Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsJohann Christoph Florschütz, Adolphe Quételet, Immanuel Hermann von Fichte i August Wilhelm von Schlegel Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarExèrcit britànic Modifica el valor a Wikidata
Rang militarMariscal de Camp Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPríncep Alemany
Príncep britànic
Reina consort britànica
Príncep de Saxònia-Coburg i Gotha Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Saxònia-Coburg i Gotha Modifica el valor a Wikidata
CònjugeReina Victòria del Regne Unit (1840–1861), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
FillsVictòria, Princesa Reial, Lluïsa del Regne Unit, Artur del Regne Unit, Leopold del Regne Unit, Helena del Regne Unit, Alícia del Regne Unit, Alfred del Regne Unit, Eduard VII del Regne Unit, Beatriu del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
ParesErnest I de Saxònia-Coburg Gotha Modifica el valor a Wikidata  i Lluïsa de Saxònia-Gotha-Altenburg Modifica el valor a Wikidata
GermansErnest II de Saxònia-Coburg i Gotha Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 12fc27d5-f46d-4c95-b17f-5c81303a13b6 Lieder.net: 22678 Discogs: 4245931 IMSLP: Category:Albert,_Prince_Consort Find a Grave: 1441 Project Gutenberg: 51301 Modifica el valor a Wikidata
El príncep Albert de Saxònia-Coburg Gotha provenia d'un petit estat de caràcter semifeudal a l'actual Alemanya.

El príncep Albert de Saxònia-Coburg i Gotha (Castell de Rosenau, Coburg, 26 d'agost de 1819 - Castell de Windsor, 14 de desembre de 1861). Príncep de la Casa de Saxònia que esdevingué a conseqüència del seu matrimoni amb la reina Victòria I del Regne Unit, príncep consort del Regne Unit.

Infància[modifica]

Sa Altesa Sereníssima el príncep Albert de Saxònia-Coburg Gotha nasqué a Coburg al castell de Rosenau l'any 1819, essent fill del duc sobirà Ernest I de Saxònia-Coburg Gotha, senyor dels dominis de Coburg i Gotha als actuals länder de Baviera i de Turíngia, i de la princesa Lluïsa de Saxònia-Altenburg, filla del duc sobirà de Saxònia-Altenburg.

La seva infància la passà a Coburg, als castells de Rosenau i del Veste. Visqué en un ambient cultivat però extremadament inestable per la mala relació entre els seus progenitors, que protagonitzaren diversos intents de separacions i ruptures matrimonials.

Estudià a la Universitat de Bonn ciències naturals i econòmiques.

Casament[modifica]

La idea de casar un príncep d'un petit estat alemany amb l'hereva del regne més pròsper del món sorgí de l'oncle d'ambdós, el rei Leopold I de Bèlgica. La voluntat dels britànics era que la jove reina contragués matrimoni amb un príncep reial d'una família poc important dintre del sistema de relacions internacionals, per tal de no comprometre gaire el Regne Unit amb ningú i, a la vegada, no ofendre ningú en no distingir ningú. Únicament el rei Guillem IV del Regne Unit apostava per l'elecció del príncep Alexandre d'Orange.

Albert de Saxònia fou acceptat com un candidat ideal i casat amb la reina Victòria l'any 1840 a la Capella Reial del Palau de Saint-James a Londres. Fou creat Altesa Reial i Príncep del Regne Unit de la Gran Bretanya i d'Irlanda, però malgrat això ell escrigué: "Jo com a duc de Saxònia em sentia molt més important que si m'haguessin creat simplement duc de York o de Kent". L'any 1857 la reina Victòria l'elevà a la categoria de príncep consort.

La parella tingué nou fills:

Obra de Govern[modifica]

Malgrat que no tenia un paper constitucional definit, el príncep Albert va portar a terme una important tasca de promoció de la cultura, la ciència i l'art. Ell va ser un dels principals promotors de la Gran Exposició de Londres de 1851, va aconseguir l'ajuda de la Cambra dels Lords i dels Comuns, poc proclius a permetre la realització d'aquest esdeveniment, i sens dubte gran part de l'èxit es degué a la seva constància.

El príncep Albert donà suport a múltiples activitats educatives. Desenvolupà nombrosos projectes per tal de millorar la hisenda reial i explotar al màxim les nombroses propietats rurals de la família reial britànica, millorà les rendes provinents del ducat de Cornualles i remodelà els mètodes productius de les hisendes rurals de Balmoral, Windsor i Osborne. Obra seva és la restauració general que beneficià els castells i palaus de la família reial britànica, entre els quals destacaren els de Balmoral, Windsor i Sandringham.

Políticament parlant, influencià enormement a la seva muller i tendí a donar suport als conservadors. El príncep morí l'any 1861 a causa d'unes febres tifoides.

Amb el casament entre el príncep Albert i la reina Victòria es produí el canvi de dinastia al Regne Unit, la casa Wettin o de Saxònia-Coburg Gotha va substituir la casa de Hannover o Güelph.