Araucariàcies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAraucariàcies
Araucariaceae Modifica el valor a Wikidata

Araucaria araucana
Període
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClassePinopsida
OrdrePinales
FamíliaAraucariaceae Modifica el valor a Wikidata
W.Hochst. i Henkel, 1865
Tipus taxonòmicAraucaria Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EstatusNomen conservandum Modifica el valor a Wikidata

Les araucariàcies (Araucariaceae) són una família de la classe dels pinòpsids o coníferes. El nom prové del que els espanyols van donar als amerindis araucans de Xile, lloc on els europeus van veure araucàries per primera vegada.

És una família molt antiga amb una màxima diversitat als períodes del Juràssic i Cretaci. S'ha comprovat dins els excrements fossilitzats d'alguns dinosaures que aquests se n'alimentaven.

A l'hemisferi nord les araucariàcies es van extingir contemporàniament amb l'extinció dels dinosaures. Són d'araucariàcies els troncs fòssils petrificats de Hoolbrook, Arizona.

Característiques[modifica]

Les araucariàcies solen ser arbres perennes molt alts que assoleixen alçades de 60 m o més.[2][3] També poden tenir diàmetres molt grans; un arbre kauri de Nova Zelanda (Agathis australis) anomenat "Tāne Mahuta" ("El senyor del bosc") mesura 45,2 m d'alçada amb un diàmetre a l'alçada del pit de 491 cm; el seu volum total de fusta es calcula que és de 516,7 m3,[4] que la converteix en la tercera conífera més gran després de Sequoia i Sequoiadendron.[2]

Distribució[modifica]

Fa milions d'anys les araucariàcies es trobaven distribuïdes per tot el món. Actualment se'n troben quasi exclusivament a l'hemisferi sud amb la màxima diversitat a Nova Caledònia que compta amb 18 espècies. Altres espècies de la família es troben a Amèrica del sud, Nova Zelanda Austràlia i Malàisia. El gènere Agathis és el que es troba més al nord (18 º Nord a les Filipines).

Usos[modifica]

Algunes espècies d'araucariàcies s'utilitzen en jardineria en zones de clima mediterrani i zones encara més càlides, ja que, al contrari que altres pinals, no suporten les glaçades.

Taxonomia[modifica]

Araucarioxylon arizonicum fòssil

Gèneres actuals[5][modifica]

Actualment hi ha 41 espècies dins de tres gèneres:

Gèneres extints[5][modifica]

Referències[modifica]

  1. Entrada «Araucariaceae» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. 2,0 2,1 «Araucariaceae». The Gymnosperm Database. [Consulta: 28 gener 2023].
  3. «Araucariaceae: life history and ecology». University of California Museum of Paleontology. [Consulta: 28 gener 2023].
  4. «Agathis australis». The Gymnosperm Database. [Consulta: 28 gener 2023].
  5. 5,0 5,1 «BioLib: Biological library». [Consulta: 28 gener 2023].
  • Stockey, Ruth A. (1982) "The Araucariaceae: an evolutionary perspective" Review of Palaeobotany and Palynology 37: pp. 133-154
  • Kershaw, Peter and Wagstaff, Barbara (2001) "The Southern Conifer Family Araucariaceae: History, Status, and Value for Paleoenvironmental Reconstruction" Annual Review of Ecology and Systematics 32: pp. 397-414, doi: 10.1146/annurev.ecolsys.32.081501.114059

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Araucariàcies