Architectura Navalis Mercatoria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreArchitectura Navalis Mercatoria
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorFredrik Henrik af Chapman
LlenguaSuec, francès i anglès
PublicacióSuècia, 1768
FormatPaper
Dades i xifres
Gèneretractat d'arquitectura naval
Altres
ISBNNº-[1]
Portada de Tractat om Skepps-byggeriet.[1]

Architectura Navalis Mercatoria, és un tractat d'arquitectura naval fet per Fredrik Henrik af Chapman i publicat en 1768, que LXII làmines plasma els tipus de vaixells contemporanis que ell va considerar que eren els millors i més interessants.

Abast de l'obra[modifica]

El 1765,[2] Chapman va demanar permís en el seu treball com a cap de construcció naval de la flota de l'Arxipèlag a la base naval de Sveaborg per treballar en un recull que més tard portaria per títol: Architectura Navalis Mercatoria. El treball va ser encarregat pel duc Carles, germà de Gustau III de Suècia i es va publicar el 1768.[1]

El tractat conté 62 il·lustracions de vaixells i embarcacions menors, de dissenys suecs i estrangers. Alguns d'ells van ser dissenys del mateix Chapman, però molts eren models que havia vist durant les seves visites a països estrangers. N'hi ha de tota classe i mides, hi són representats des de grans vaixells de càrrega o guerra, a petites embarcacions de pesca.

Les edicions posteriors a la de 178 foren més completes, incorporant material addicional.[3]

Tractat om-Skepps byggeriet[modifica]

El Tractat om-Skepps byggeriet va ser pensat per a un públic internacional i el text original en suec es va traduir posteriorment al francès, alemany i anglès. Totes les mesures estan expressades en peus suecs. Així doncs, es van necessitar set anys per acabar els textos explicatius que acompanyen les làmines. Els gràfics i més tard, el Tractat om-Skepps byggeriet (1775, "Tractat sobre la construcció naval"), van convertir a Chapman en un dels principals experts en la construcció naval a nivell mundial, i a part, és considerat el primer arquitecte naval de la història (en el sentit modern de la paraula, fent càlculs matemàtics en el disseny que després plasmava en els plànols que s'empraven per a construir el vaixell).[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «chapmanprojekt». Arxivat de l'original el 2011-08-14. [Consulta: 6 desembre 2015].
  2. Harris, Daniel G. F.H. Chapman: the first naval architect and his work (en anglès). Conway Maritime, 1989, p.51. ISBN 0851774865. 
  3. Day, Lance; McNeil, Ian. Biographical Dictionary of the History of Technology (en anglès). Routledge, 2003, p.248. ISBN 0203028295. 
  4. Harris, Daniel G. Fredrik Henrik af Chapman: The First Naval Architect and his Work (en anglès). Literatim, 2001, p.75. ISBN 91-973075-2-1.