Automòbil esportiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Porsche 911
Automòbil esportiu

Un automòbil esportiu (o més conegut com a cotxe esportiu) és un automòbil dissenyat per poder circular a altes velocitats. Al contrari que un automòbil de curses, un automòbil esportiu està pensat per a ser conduït en la via pública. Sol tenir millor acceleració, velocitat màxima, adherència i frenada que altres automòbils, el qual s'aconsegueix mitjançant motors, frens, suspensió, caixa de canvis, pneumàtics, xassís i carrosseria especials. Les carrosseries més usuals són la cupè i la descapotable.

Tipus d'esportius[modifica]

Existeixen diferents tipus d'automòbils esportius, que es distingeixen segons les seves característiques:

  • Un esportiu a seques o un roadster (julifer) és un automòbil amb prestacions superiors a la mitjana. La seva grandària sol ser propera a la d'automòbils dels segments B, C i D, encara que són més baixos que un turisme. Roadster és la denominació d'un esportiu descapotable de dues places; exemples en són el Mazda MX-5 i el BMW Z4.
  • Un superesportiu té prestacions encara majors a causa de motors amb característiques similars als de carreres i a l'ocupació de materials exòtics en la construcció del xassís, la carrosseria i els components de vehicle. El seu preu és conseqüentment molt més alt que el d'altres esportius. Exemples són el Mercedes-Benz/ SLR McLaren, el Ferrari FXX, o el Porsche Carrera GT.
  • Un gran turisme és més gran i pesant que altres esportius, la qual cosa afavoreix la conducció esportiva en autopista. Solen tenir dues places davanteres i dues del darrere més petites (2+2). Exemples en són el Jaguar XK, l'Aston Martin DB9 o el Ferrari 612 Scaglietti.

Altres automòbils poden tenir característiques esportives, però sense que s'utilitzi pròpiament el terme "automòbils esportius" per a descriure'ls. En aquest cas, solen ser versions modificades d'automòbils no esportius. Les versions esportives derivades d'automòbils dels segments A i B amb carrosseria hatchback se solen denominar esportius petits, i els del segment C els hi designa com esportius compactes. Al seu torn, un derivat d'un sedan es denomina sedan esportiu.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]