Avió de transport militar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un CASA C-212 llançant càrregues amb paracaigudes sobre Afganistan.
Interior del compartiment de càrrega d'un CASA CN-235.

Un Avió de transport militar és un avió de càrrega que té la capacitat de transportar càrrega i soldats al camp de batalla.[1] Aquestes aeronaus tenen una bona capacitat de càrrega i poden realitzar llançaments de paracaigudistes i poden llençar càrregues amb paracaigudes, aquestes aeronaus estan equipades amb una rampa posterior operable en vol.[2] Un altre característica d'aquestes aeronaus és l'ús de pneumàtics de baixa pressió, que els permeten operar en pistes curtes i poc preparades.[3] Els avions que es fan servir en aquestes missions són aeronaus equipades amb motors de turbohèlice, llevat d'alguns aparells que estan equipats amb motors de propulsió a reacció.

Els avions de transport militar són avions de càrrega d'ala fixa que es fan servir per enviar tropes, armament i equipament, als indrets a on tenen lloc les operacions militars. Normalment son avions amb aparença de bombarders.

Algunes aeronaus de transport militar estan dissenyades per exercir múltiples missions com abastament en vol i transport tàctic, operacional i estratègic sobre pistes no preparades, o que han estat construïdes per enginyers.

Segona guerra mundial[modifica]

Els avions de transport militar van ser usats per desplegar les forces aerotransportades durant la Segona Guerra Mundial i per remolcar els planadors militars.

Capacitat de càrrega[modifica]

Segons la seva capacitat de càrrega es poden classificar en lleugers: entre 0 i 5 tones, mitjans: entre 5 i 15 tones, pesants: entre 15 i 30 tones.[4][5] Hi ha aeronaus amb una capacitat de càrrega que està per sobre d'aquestes xifres, avions com l'Airbus A400M i l'Antónov An-70.

Un C-130 Hercules llançant un tanc lleuger M551 Sheridan.

Referències[modifica]

  1. Jorge García de la Cuesta. Aviation Terminology: Terminología Aeronáutica: English-Spanish, Spanish-English Aeronautical Dictionary = Diccionario Aeronáutico Inglés-Español, Español-Inglés. Ediciones Díaz de Santos, 2003, p. 399–. ISBN 978-84-7978-579-6. 
  2. U.S. Army Aviation Center. United States Army aviation digest. U.S. Army Aviation Center, 1964. 
  3. «Low pressure tires.». Arxivat de l'original el 2017-03-07. [Consulta: 6 març 2017].
  4. E.R. Johnson. American Military Transport Aircraft Since 1925. McFarland, 9 April 2013. ISBN 978-0-7864-6269-8. 
  5. Efraín Cobas. Las fuerzas armadas peruanas en el siglo XXI. Centro de Estudios Sociológicos Latinoamericanos, 2003.