Biblioteca Nacional d'Àustria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBiblioteca Nacional d'Àustria
Österreichische Nationalbibliothek

Biblioteca Nacional d'Àustria
Dades
TipusBiblioteca nacional
Història
Creació1920
Activitat
Membre deOpen Preservation Foundation (en) Tradueix
Kalliope
Conferència de Bibliotecaris Nacionals Europeus
Consorci de Biblioteques acadèmiques d'Àustria
International GLAM Labs Community
International Internet Preservation Consortium
Consortium of European Research Libraries
Biblioteca Digital Mundial
IFLA Modifica el valor a Wikidata
Tipus de documentspapirs, manuscrits, incunables, llibres antics, mapes, partitures musicals, autògrafs, gravats, esferes i globus terraqüis i celestes, etc.
Mida de la col·lecció o exhibició7.400.000 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
Gestor/operadorÀustria Modifica el valor a Wikidata
DirectoraJohanna Rachinger Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
Format per
Identificador ISILAT-OeNB Modifica el valor a Wikidata

Lloc webonb.ac.at
Facebook: 309267675822635 Youtube: UCO3YP1wh1B5CCPQy0ievSUA Musicbrainz: 9a51f9fc-f1b8-44f0-b073-5d461e9d991e GitHub: ONB-RD Modifica el valor a Wikidata

La Biblioteca Nacional d'Àustria (en alemany, Österreichische Nationalbibliothek o "ÖNB") hereva de l'antiga Biblioteca Imperial dels Habsburg (Hofbibliothek), posseeix gairebé vuit milions de documents.

Va adquirir el seu nom actual en 1920, després de la fi de l'Imperi. Està situada en el Hofburg de Viena, i alguns dels seus fons es troben dipositats al Palau Mollard-Clary. Conté valuosos fons: papirs, manuscrits, incunables, llibres antics, mapes, partitures musicals, autògrafs, gravats, esferes i globus terraqüis i celestes, etc. Recull la gran riquesa acumulada per la Casa d'Habsburg des de temps medievals, si bé la Biblioteca Imperial, antecedent directa de l'actual, va començar a funcionar des del segle xvi, sota Maximilià II. Compta així mateix amb una important col·lecció (més de 35.000 exemplars) de llibres en i sobre l'esperanto i altres llengües artificials. Dins de la institució hi ha un museu sobre papirs, un altre sobre globus terraqüis, i un tercer sobre l'esperanto.[1]

L'edifici barroc va ser dissenyat per Johann Bernhard Fischer von Erlach i aixecat entre 1723 i 1726 sota la direcció del seu fill Joseph Emanuel Fischer von Erlach.

Referències[modifica]

  1. "NB online – The National Library – History" (overview), Österreichische Nationalbibliothek, 2006, ONB.ac.at webpage: ONB-Lib-History Arxivat 2005-01-14 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Biblioteca Nacional d'Àustria