Captain America: Civil War

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaCaptain America: Civil War
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Direcció
Protagonistes
Director artísticGregory S. Hooper Modifica el valor a Wikidata
ProduccióKevin Feige
Dissenyador de produccióOwen Paterson Modifica el valor a Wikidata
GuióChristopher Markus i Stephen McFeely Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHenry Jackman
FotografiaTrent Opaloch
MuntatgeJeffrey Ford i Matthew Schmidt Modifica el valor a Wikidata
VestuariJudianna Makovsky Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMarvel Studios
DistribuïdorBuena Vista Distribution i Disney+ Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena27 d'abril de 2016
Durada147 minuts[1][2]
Idioma originalAnglès
RodatgePinewood Atlanta Studios, Atlanta, Alemanya, Puerto Rico i Islàndia Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2,39:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost250 milions de dòlars[3]
Recaptació1153 milions de dòlars[3]
Descripció
Basat enCapità Amèrica Modifica el valor a Wikidata
GènereSuperherois
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Tematerrorisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLondres, Lagos, Sibèria, Aeroport de Leipzig/Halle, Bucarest, Cleveland, Viena, Berlín, Queens i Wakanda Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitatSteve Rogers i guerra civil Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webmarvel.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt3498820 Filmaffinity: 712492 Allocine: 215143 Rottentomatoes: m/captain_america_civil_war Letterboxd: captain-america-civil-war Mojo: marvel2016 Allmovie: v596036 TCM: 2041860 Metacritic: movie/captain-america-civil-war TV.com: movies/captain-america-civil-war TMDB.org: 271110 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Univers cinematogràfic de Marvel
Sèrie: Trilogia del Capità Amèrica
Sèrie: Tercera fase de l'univers cinematogràfic de Marvel
Sèrie: Saga Infinit Modifica el valor a Wikidata

Captain America: Civil War és una pel·lícula de superherois nord-americà, estrenada el 27 d'abril de 2016. És una seqüela de Captain America: The Winter Soldier, sent la que completa la trilogia de Capità Amèrica, i és la pel·lícula que inicia la fase tres de l'univers cinematogràfic de Marvel. Està dirigida pels Anthony i Joe Russo, i compta amb els actors: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Emily VanCamp, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Frank Grillo, Tom Holland, William Hurt, Martin Freeman i Daniel Brühl.

El desenvolupament va començar a la darreria de 2013 quan l'equip de producció de Marvel Studios va començar a prendre prestat conceptes del còmic de Mark Millar «Civil War», de 2006. Després de l'èxit de la seva predecessora, Kevin Feige va decidir tornar a posar els germans Russo com a directors del tercer lliurament del Capità Amèrica. Va començar a filmar-se l'abril de 2015 a l'àrea metropolitana d'Atlanta, i també compta amb preses de Berlín, Puerto Rico i Islàndia.[4]

Captain America: Civil War es va estrenar als Estats Units el 6 de maig de 2016 en format 3D i IMAX.[5][6] La pel·lícula es va ser un èxit crític i comercial en rebre ressenyes positives de part de la crítica i l'audiència. Al recaptar més de 1.152 milions de dòlars contra un pressupost de 250 milions de dòlars, va ser així la dotzena pel·lícula amb més recaptació de tots els temps.

Sinopsi[modifica]

« Captain America: Civil War, de Marvel, comença on ho va deixar Avengers: Age of Ultron ja que Steve Rogers lidera el nou equip dels Venjadors en la seva incessant tasca de protegir la humanitat. Però, després d'un incident internacional es produeixen danys col·laterals, la pressió política obliga a posar en marxa un sistema per depurar responsabilitats i a crear un organisme rector que determini quan cal recórrer als serveis de l'equip. El nou estatus que divideix els Venjadors en dos bàndols, un liderat per Steve Rogers i el seu desig de mantenir la llibertat d'actuació dels Venjadors a l'hora de defensar la humanitat sense interferències, i un altre liderat per Tony Stark i la seva sorprenent decisió de donar suport als plans i organismes del Govern, mentre intenten protegir el món d'un nou malvat. »
— Sinopsis oficial[7]

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Efectes especials[modifica]

Tecnologia CGI[8][modifica]

Una de les sorpreses que incloïa el film era l'aparició d'un Robert Downey Jr. rejovenit mitjançant la tecnologia CGI. En una entrevista a l'editor de la pel·lícula Jeffrey Ford, al supervisor d'efectes especials Dan Deleeuw i a l'editora del so Shannon Mills va explicar com van aconseguir aquesta escena amb una versió jove de l'actor. Per tal de recrear-lo, van escollir part de les pel·lícules prèvies en què apareixia l'actor i finalment van fer una barreja entre un parell dels seus films. Aleshores, la seva feina consistia en insertar la cara "jove" de l'actor en la seva actuació i modificar-la. A mesura que es va "massificant" el seu rsorte, es van perdent detalls. Per aquesta raó es fa ús d'un doble amb uns trets facials semblants per tal de fotografiar les diverses posicions de la càmera respecte a l'actor.

Una de les dificultats que es van trobar va ser la duració de l'escena, ja que es tractava d'una presa llarga. Al no haver talls, la seva feina es va allargar, perquè si es tractessin d'escenes curtes, s'haguessin distribuït la feina i haurien acabat la seva tasca més ràpidament.

A part dels efectes especials, la interpretació de l'actor era molt important. Amb la recreació del rostre rejovenit, havien de modificar la seva veu perquè semblés més jove, inspirant-se en les seves actuacions en Back to School i Tuff Turf (pel·lícules dels anys 80).

Referències al còmic[modifica]

Civil War al pertànyer a UCM té diverses referències al còmic original de Civil War que només poden ser captades pels fanàtics dels còmics. Una d'aquestes referències és l'escena en la qual Sharon Carter dona el seu discurs al funeral de Peggy Carter. El final d'aquest discurs és citat del còmic Amazing Spider-Man (núm. 537) d'un discurs que Rogers li diu a Peter Parker una vegada que aquest s'adona que donar suport a Iron Man era un error.

A la pel·lícula Sam Wilson utilitza un dron de vigilància que anomena «Redwing», això és referència a l'aliat en batalla de Falcó als còmics anomenat Redwing que és un falcó de carn i ossos amb el qual es comunica telepàticament, però això no era tan creïble per a una adaptació al cinema.

Fragment de publicitat del crossover "Civil War"

El diàleg que té Clint amb Tony quan estan a La Balsa després de ser tancats és similar al diàleg que té Tony amb Danny (vestit de Daredevil) quan el porten a la Zona 42 (presó que es troba a la Zona Negativa) als còmics. El fet de Màquina de Guerra quedarà esguerrat en la pel·lícula reflecteix el moment en què Thor (robot) va matar Bill Foster a Civil War núm. 3, travessant-ho amb un raig.

Altres referències són les portades dels còmics que són recreades en el film. Un exemple molt clar és el de la portada de The Avengers núm. 223, portada en la qual Hawkeye aquesta punt de llançar una fletxa amb Ant Man subjectat d'ella, o l'exemple més icònic de còmics passats a la pantalla gran en el film és la memorable portada de "Civil War" #7, portada que és recreada en la baralla final de la pel·lícula en càmera lenta.[9]

Referències[modifica]

  1. «'Captain America: Civil Wate= 9 març 2016». Arxivat de l'original el 9 març 2016.
  2. «Captain America: Civil War (12A)». British Board of Film Classification, 18-04-2016. Arxivat de l'original el 15 maig 2016. [Consulta: 18 abril 2016].
  3. 3,0 3,1 «Captain America: Civil War (2016)». Box Office Mojo. [Consulta: 4 setembre 2016].
  4. «Inicia el rodaje de 'Captain America: Civil War'.» (en castellà). El Milenio, 09-05-2015 [Consulta: 11 juny 2015].
  5. «Confirmado: Captain America 3 se estrenará el 6 de mayo de 2016». Blog de Superhéroes, 07-04-2014. Arxivat de l'original el 2017-08-26. [Consulta: 11 juny 2016].
  6. «Captain America Civil War: Reparto definitivo y nueva sinopsis», 07-05-2016.
  7. «Sinopsis». Capitán América: Civil War. [Consulta: 2 agost 2016].
  8. «How They Made Tony Stark Younger in Captain America: Civil War - IGN» (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2019].
  9. Andrew Dyce. «Captain America: Civil War – Every Easter Egg & Hidden Detail» (en anglès), 16-05-2007. [Consulta: 16 maig 2008].

Enllaços externs[modifica]