Centre Demòcrata (França)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCentre Démocrate
Dades
Nom curtCD Modifica el valor a Wikidata
TipusPartit polític francès
Ideologia políticaCentre polític, democràcia cristiana
Alineació políticacentrisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1966
Data de dissolució o abolició1976
Governança corporativa
PresidènciaJean Lecanuet
Secretari generalPierre Abelin
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Centre Demòcrata (Centre démocrate, CD) fou un partit polític francès de caràcter centrista i demòcrata-cristià fundat per Jean Lecanuet per a la campanya de les eleccions presidencials franceses de 1965 i que aplegava els membres del MRP, independents i radicals.

Història[modifica]

El manifest de Centre Demòcrata es publicà el 7 de gener de 1966 i la creació del moviment per Jean Lecanuet data del 2 de febrer de 1966. Els seus membres electes s'asseurien en el grup Progrés i Democràcia Moderna en l'Assemblea Nacional Francesa, que tenia 41 membres després de les eleccions legislatives franceses de 1967 i 33 després de les de 1968. Es va aliar amb el Partit Radical de Jean-Jacques Servan-Schreiber per a presentar una tercera via entre el programa comú de l'esquerra i la majoria presidencial. A les eleccions presidencials franceses de 1969 va donar suport la candidatura d'Alain Poher, però es va veure perjudicat pel sistema electoral de dues voltes i no fou escollit. A les eleccions presidencials franceses de 1974 va donar suport la de Valéry Giscard d'Estaing.

Es convertí en el Centre dels Demòcrates Socials (CDS) el 23 de maig de 1976, i en Força Demòcrata el 25 de novembre de 1995. És aliat amb els radicals valoisians del Moviment Reformista i del Partit Republicà en la UDF des de l'1 de febrer de 1978.

L'Associació Nacional de Joves del Centre Demòcrata (ANJ-CD) va ser el moviment juvenil del partit.

Membres del partit[modifica]

Enllaços externs[modifica]