Centre d'Intel·ligència de les Forces Armades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarCentre d'Intel·ligència de les Forces Armades

Modifica el valor a Wikidata
Tipusunitat militar i servei d'intel·ligència Modifica el valor a Wikidata
Fundació2004 Modifica el valor a Wikidata
PaísEspanya Modifica el valor a Wikidata
Part deEstat Major de la Defensa Modifica el valor a Wikidata
Lloc webemad.mde.es… Modifica el valor a Wikidata

El Centre d'Intel·ligència de les Forces Armades (en castellà: Centro de Inteligencia de las Fuerzas Armadas, CIFAS) és un òrgan auxiliar d'intel·ligència militar del cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), integrat en l'estructura orgànica de l'Estat Major de la Defensa, que té com a funció facilitar al JEMAD, al Ministeri de Defensa i al president del Govern la informació sobre situacions de risc i crisi procedents de l'exterior. Al seu càrrec es troba un cap amb rang de general.[1]

És un òrgan únic i conjunt de les Forces Armades d'Espanya en matèria d'intel·ligència militar, dirigeix els sistemes d'intel·ligència i guerra electrònica, mantenint els centres d'intel·ligència de l'Exèrcit de Terra, de l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire, dependència funcional respecte al CIFAS.

Entre les seves obligacions es troben:

  • Proporcionar als caps d'Estat Major dels Exèrcits informació per al desenvolupament de les seves funcions en missions en temps de pau.
  • Proporcionar al Cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD) la intel·ligència militar precisa per a la direcció de les operacions i disseny d'estratègia.
  • Coordinar la seva tasca amb l'Estat Major de la Defensa i la seva Caserna General.
  • Ser òrgan complementari d'intel·ligència militar del Centre Nacional d'Intel·ligència, amb qui es coordinarà a través del Pla Conjunt d'Intel·ligència Militar.
  • Col·laborar amb les estructures d'intel·ligència de les organitzacions internacionals de les quals Espanya formi part i amb les dels països aliats.[2]

Directors[modifica]

Referències[modifica]

  1. Article 2.3.b del Reial Decret 1551/2004, de 25 de juny, d'estructura orgànica bàsica del Ministeri de Defensa espanyol
  2. Orde de defensa 1076/2005, de 19 d'abril, per la que es desenvolupa l'estructura de l'Estat Major de la Defensa
  3. Sallés, Quico. «Sánchez posa un legionari a dirigir la intel·ligència militar». ElMón.cat, 11-10-2019. Arxivat de l'original el 9 de desembre 2019. [Consulta: 28 octubre 2019].