Circuit de Mosport

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Circuit de Mosport
Imatge
Dades
TipusCircuit automobilístic Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
Gran Premi del Canadà Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOntario (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 44° 03′ 00″ N, 78° 40′ 40″ O / 44.05°N,78.677777777778°O / 44.05; -78.677777777778
Plànol

Lloc webmosport.com Modifica el valor a Wikidata

El circuit de Mosport, Mosport International Raceway (popularment Mosport Park) es troba al nord de Bowmanville, Ontario, Canadà.

Història[modifica]

Al circuit de Mosport han tingut lloc una àmplia varietat de curses al llarg de la seva història. Ha rebut competicions de Fórmula 1, IndyCar, World Sportscar Championship, CanAm, Formula 5000 i moltes altres competicions esportives automobilístiques a més de curses de motos.

El nom "Mosport" és una contracció de 'Motor Sport' i ve de l'empresa que va construir la pista.

Mosport va ser el primer circuit apte per carreres automobilístiques construït al Canadà. Fou dissenyat i construït a finals dels anys 1950, i es va disputar la primera carrera el 1961, el Player's 200, una cursa que va portar pilots d'arreu del món al rural Ontario. Stirling Moss va guanyar la cursa amb un Lotus. La part del circuit amb forma de forquilla que conté dos revolts és anomenat 'Moss Corner' en el seu honor, ja que ell va donar la idea per la disposició de la cantonada, per ser de major dificultat pels pilots i més interessant pels espectadors.

El CanAm va ser la primera competició important que es va disputar a Mosport. començant ja a la temporada 1966 i corrent-hi almenys un cop cada any excepte 1968. Ja a 1967, l'any del centenari del Canadà, Mosport va rebre la IndyCar, el Gran Premi del Canadà de motociclisme i la Fórmula 1 disputant-se el primer GP del Canadà de la història. La cursa de F1 es va disputar aquí fins al 1977.

Mosport ha tingut una successió de propietaris des de l'empresa pública original creada per construir la pista. El 1998, El grup Panoz Motor Sports Group va comprar les instal·lacions. El 2001, es va repavimentar de nou tot el circuit seguint les especificacions de la FIA, i ara té 12.8 m d'ample. Es van consultar també pilots per tal de mantenir l'antic caràcter de la pista, fet que es va aconseguir en part mantenint gairebé tot l'antic traçat.

Mosport ha tingut diversos accidents fatals, amb víctimes mortals, dels que el més conegut d'ells va ser quan l'alemany Manfred Winkelhock es va matar el 1985 al xocar amb el seu Porsche 962 contra un mur de formigó.

Mosport a la Fórmula 1[modifica]

Any Pilot Equip Circuit Resultats
1977 Jody Scheckter (Sud-àfrica) Wolf - Ford Mosport Park Resultats
1976 James Hunt (Reino Unido) McLaren - Ford Mosport Park Resultats
1974 Emerson Fittipaldi (Brasil) McLaren -Ford Mosport Park Resultats
1973 Peter Revson (Estats Units) McLaren - Ford Mosport Park Resultats
1972 Jackie Stewart (Regne Unit) Tyrrell - Ford Mosport Park Resultats
1971 Jackie Stewart (Regne Unit) Tyrrell - Ford Mosport Park Resultats
1969 Jacky Ickx (Bèlgica) Brabham - Ford Mosport Park Resultats
1967 Jack Brabham (Austràlia) Brabham - Repco Mosport Park Resultats

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Circuit de Mosport