Collada Nord (Everest)

Infotaula de geografia físicaCollada Nord
Imatge
TipusMuntanya i port de muntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRepública Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 28° 00′ 57″ N, 86° 55′ 30″ E / 28.0158°N,86.925°E / 28.0158; 86.925
SerraladaHimàlaia Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud7.020 m Modifica el valor a Wikidata
Història
Cronologia
23 setembre 1921 primer ascens, per George Mallory, Edward Oliver Wheeler, Guy Bullock Modifica el valor a Wikidata

La Collada Nord és un pas o coll de muntanya escarpat esculpit per glaceres i situat a la carena que connecta l'Everest amb el Changtse, al Tibet. Forma el capçal de la Glaçera de Rongbuk Est. També és conegut com a Chang La en tibetà i Beiao La en xinès.

La Collada nord es troba a la ruta habitual d'escalada de l'Everest a la cara nord. Just a sobre de la collada de situa el primer campament en altura, anomenat Camp I (anteriorment, rebia el nom de Camp IV).

A partir d'aquest punt, a uns 7.020 metres sobre el nivell del mar, els escaladors ascendeixen a través de l'aresta nord per assolir una sèrie de camps en altura situats a la cara nord.[1]

La Collada nord fou escalada per primera vegada per George Mallory, Edward Oliver Wheeler i Guy Bullock el 23 de setembre de 1921, durant l'expedició de reconeixement britànica d'aquell any. La collada fou identificada per Wheeler una setmana abans de l'ascensió, mentre el grup buscava possibles rutes d'ascensió a la Muntanya. Aquella expedició també marcà la primera vegada que escaladors occidentals ascendien a l'Everest. Posteriorment, i fins als anys 30, tots els intents d'arribar al cim es van plantejar travessant aquest element.[2]

Vista vertical[modifica]

Aquest mapa està invertit; el sud és a dalt i el nord avall. La Collada Nord té menor alçària que la Collada Sud, i és més allunyada del cim de l'Everest.

Collada Nord en lletres negres (North Col); Everest summit: Cim de l'Everest

Referències[modifica]

  1. «North Col of Mount Everest». NASA.
  2. Peter Gillman. Everest - The Best Writing and Pictures from Seventy Years of Human Endeavour. Little, Brown and Company, 1993, p. 24–25. ISBN 0-316-90489-9.