Concili de Jerusalem

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentConcili de Jerusalem
Imatge
Tipussínode Modifica el valor a Wikidata
Data50 dC Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlantilla:Orfe Modifica el valor a Wikidata

El Concili de Jerusalem (o Conferència Apostòlica) és un nom aplicat a una reunió, que es descriu als Fets dels Apòstols i, probablement, a la qual es refereix Pau a l'carta als cristians de Galàcia (Gàlates 2).

Antecedents[modifica]

El Concili de Jerusalem, se celebrà al voltant de l'any 50, uns setze anys després de la mort de Jesús. Va ser la primera reunió coneguda de la nova comunitat cristiana. I va tenir lloc abans de la primera guerra romano-jueva, que va esclatar l'any 66 dC i va destruir el Temple de Jerusalem l'any 70 dC. En aquell moment, la majoria dels seguidors de Jesús eren jueus per naixement, i fins i tot eren considerats com a part del judaisme. El fet que "certes persones" de Jerusalem i Judea, en representació de l'Església de Jerusalem, van arribar a Antioquia, on era Pau de Tars, predicant (Fets 15:1), i deien que els convertits a la nova religió no podien ser salvats a menys que se sotmetessin a la circumcisió, va desfermar la disputa i provocar la necessitat de celebrar el primer concili dels cristians.

Fets[modifica]

Pau descriu diverses reunions amb els apòstols de Jerusalem. L'Epístola als Gàlates ens diu: "Passats catorze anys, vaig pujar a Jerusalem amb Bernabé" i Titus "mogut per una revelació", a fi de "seure davant d'ells per mostrar l'evangeli que (ell) va proclamar entre els pagans" (Gàlates 2:2);ells Pau està d'acord amb "els que se suposa que són els dirigents" (Gàlates 2:6). Jaume, Cefes i Joan.

Ell ho descriu com una "reunió privada" (no com concili públic) i pren nota que Titus, que era grec, no va ser pressionat a circumcidar-se (Gàlates 2: 3) Tanmateix, es refereix als "falsos creients infiltrats per espiar la llibertat que tenim en Crist Jesús, ...per esclavitzar-nos" (Gàlates 2:4). Pau reclama als "pilars" de l'Església[1] no va tenir diferències amb ells. Al contrari, li van donar la raó, hi li van confiar la missió d'evangelitzar als "incircumcisos", i només li demanaren que es recordés dels seus "pobres").

Conclusions[modifica]

Al final del concili després de debatre el tema (Fets 15:6), es determina escriure una carta als cristians conversos d'Antioquia, dient que només havien d'evitar menjar carn sacrificada als ídols, fornicar, menjar carn d'animals ofegats i sang, el text diu:

« Quan hagueren acabat de parlar, Jaume prengué la paraula i va dir: Germans escolteu-me... n'hi ha prou d'escriure'ls que s'abstinguin de la carn oferta als ídols, de relacions sexuals il·legítimes, de menjar animals ofegats, i de menjar sang. »
— Fets 15:13-20

Referències[modifica]