Confederació Intersindical Gallega

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConfederació Intersindical Gallega
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusSindicat
País d'origenGalícia Galícia
Història
Creació1993
Activitat
Membre deInternacional d'Educació Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcig.gal Modifica el valor a Wikidata
Facebook: cigconfederacionintersindicalgalega Twitter (X): galizaCIG Instagram: galiza.cig Youtube: UCzOnMWJ9s6r3YZhdb11vkOQ Modifica el valor a Wikidata
Seu de CIG a Pontevedra.

La Confederació Intersindical Gallega (CIG) (en gallec: Confederación Intersindical Galega, CIG) és un sindicat de classe de Galícia (Espanya), d'orientació nacionalista gallega,2019[cal citació] fundat el 19 de març de 1994 mitjançant la fusió de la Confederación Xeral de Traballadores Galegos (CXTG) i Intersindical Nacional dos Traballadores Galegos (INTG),[1] si bé aquestes organitzacions es presentaven a les eleccions sindicals en coalició ja des de 1990, amb el nom de Converxencia Intersindical Galega.

Història[modifica]

El 10 de març de 1994 va celebrar el seu congrés fundacional, unificant la Intersindical Nacional de Treballadores Galegos i la Confederació Xeral de Traballadores Galegos. És l'hereva de la llarga trajectòria del sindicalisme gallec.[1]

Estructura[modifica]

CIG està integrada per 8 agrupacions comarcals (La Corunya, Pontevedra, Santiago de Compostel·la, Ourense, Lugo, A Mariña, Ferrol i Vigo) i 11 federacions sectorials o d'indústria (Administració Pública; Alimentació i Tèxtil; Banca, Estalvi i Segurs; Construcció i Fusta; Ensenyament; Mar; Metall; Químiques i Energia; Sanitat; Serveis; i Transport i Comunicacions). Així mateix, la central sindical compta amb departaments i secretàries específiques per a temes com dona, pensionistes, joventut, salut laboral, immigrants i cooperació. El seu Consell Federal (Consello Federal) és el màxim organisme entre congressos i consta de 100 membres.

Implantació[modifica]

Aquest sindicat va obtenir en les eleccions sindicals de 2008 a Galícia el 28,6% dels delegats sindicals (més de 4.500), segona força sindical a Galiza, pel que es considera a efectes jurídics "sindicat més representatiu" a tot Espanya juntament amb CCOO, UGT, LAB i ELA-STV.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999. Madrid: LAMA, 1998, p. 667. ISBN 84-930048-0-4. 

Enllaços externs[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Confederació Intersindical Gallega