Còccix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaCòccix
Esquema del còccix.
Detalls
Llatíos coccygis Modifica el valor a Wikidata
Part deposterior part of pelvis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ArticulacionsSacre, darrera vèrtebra lumbar
Identificadors
MeSHD003050 Modifica el valor a Wikidata
TAA02.2.06.001 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 20229 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.106
EB Onlinescience/coccyx Modifica el valor a Wikidata
Termes anatòmics dels ossos

En els éssers humans i altres primats sense cua (grans primats), l'os còccix (del llatí coccyx, i aquest del grec κόκκυξ, que vol dir "cucut", per la seva semblança amb el bec del cucut[1]), també anomenat carpó, és un os curt, imparell, central i simètric, compost per quatre o cinc peces soldades (vèrtebres coccigeals) en forma de triangle, amb base, vèrtex, dues cares laterals i dues vores.

Es troba sota el sacre, amb el qual s'articula i al que continua per formar l'última peça òssia de la columna vertebral. Serveix de suport per a molts lligaments i músculs.

La cara pelviana del còccix és còncava i força llisa. La cara dorsal posseeix apòfisis articulars rudimentàries. La Co1 és la més gran i ampla de totes les vèrtebres coccigeals. Les seves apòfisis transverses curtes es comuniquen amb l'os sacre, i les seves apòfisis articulars rudimentàries formen les astes del còccix, que s'articulen amb les corresponents del sacre. Les tres últimes vèrtebres coccigeals solen fusionar-se durant les etapes intermèdies de la vida. Amb la vellesa, la Co1 sol unir-se amb el sacre i les vèrtebres coccigeals restants es fonen en un sol os.

Referències[modifica]

  1. «còccix». Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 5 maig 2015].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Còccix