Còdex Manesse

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreCòdex Manesse
(de) Manessische Handschrift Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusmanuscrit Modifica el valor a Wikidata
Llenguaalt alemany mitjà Modifica el valor a Wikidata
Creació1310 (Gregorià)
Una de les miniatures del còdex Manesse. Retrat de Walther von der Vogelweide

El còdex Manesse (o Große Heidelberger Liederhandschrift en alemany, Cançoner gran de Heidelberg[1]) (Heidelberg, Universitätsbibliothek, Codex Palatinus Germanicus 848) és el cançoner que constitueix la font més important per a la lírica amorosa en alt alemany mitjà, el Minnesang. El cançoner fou fet a Zuric per a la família Manesse, segurament per encàrrec de Rüdiger II de Manesse i el seu fill Johann, a inicis del segle xiv, tot i que no es completà fins a 1340 aproximadament; hi intervingueren diversos copistes i miniaturistes. És conegut per les 137 miniatures que retraten cada un dels poetes (Minnesänger); els retrats, evidentment, no són realistes sinó que es poden basar en aspectes de l'obra poètica de l'autor o en altres coses.

El cançoner recull l'obra poètica de 140 Minnesänger, que es presenten ordenats per jerarquia social (començant per emperadors i reis fins a arribar a cavallers i autors que no són de la noblesa). Els Minnesänger inclosos en el manuscrit són des de segles anteriors fins a contemporanis a la confecció del cançoner. Es conserva a la Biblioteca Universitària de la Universitat Ruprecht Karls de Heidelberg des del 1888, tot i que des del segle xvii havia estat a la biblioteca reial, després Biblioteca Nacional de França, de París.

El còdex no conté notació musical de les peces; però en les miniatures apareixen representats instruments musicals de l'època. També hi ha altres imatges d'interès per la vida quotidiana de l'època (persones que juguen a escacs o altres jocs de taula, caça amb ocells de presa i amb gossos, armes de diversos tipus, armadures, etc).

Referències[modifica]

  1. Anomenat així en oposició al Kleine Heidelberger Liederhandschrift (Petit cançoner de Heidelberg), que es conserva a la mateixa biblioteca.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Còdex Manesse