Còdex de Huexotzinco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreCòdex de Huexotzinco

Modifica el valor a Wikidata
Tipusmanuscrit il·luminat Modifica el valor a Wikidata
Còdex de Huexotzingo (1531)
Panell 1 del còdex amb imatge de la Verge amb nen i representació simbòlica dels impostos pagats

El còdex de Huexotzinco, còdex de Huexotzingo o còdex de Huejotzingo és un document de vuit fulls de paper amate[1] fet a Mesoamèrica el 1531.

Després de la conquesta, Huexotzinco va passar a formar part de les possessions de Cortés. Mentre aquest es trobava fora del país entre 1529 i 1530, els administradors colonials espanyols van imposar a la comunitat impostos excessius, en forma de béns i serveis. Quan Cortés va tornar, els nahuas es van unir amb ell en un cas legal contra els abusos dels administradors espanyols.

Els querellants van guanyar la demanda a Mèxic, i posteriorment a Espanya. L'expedient mostra (en un document descobert a les col·leccions de la Biblioteca del Congrés a Washington DC) que el 1538, Carlos I d'Espanya va estar d'acord amb la sentència contra els administradors espanyols i va dictaminar que dos terços de tots els impostos obtinguts dels pobladors de Huexotzinco els fossin retornats.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Huexotzinco Codex, 1531 Biblioteca Digital Mundial. Library of Congress, Harkness Collection. Accés: 16 de maig de 2011.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Còdex de Huexotzinco