Demetri II de Macedònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDemetri II de Macedònia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement269 aC Modifica el valor a Wikidata
Mort229 aC Modifica el valor a Wikidata (39/40 anys)
Rei de Macedònia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
PeríodePeríode hel·lenístic Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia antigònida Modifica el valor a Wikidata
CònjugeNicea de Corint
Chryseis de Macedonia
Ftia de l'Epir
Estratonice Modifica el valor a Wikidata
FillsFilip V de Macedònia
 ( Chryseis de Macedonia)
Apama III
 ( Estratonice) Modifica el valor a Wikidata
ParesAntígon II Gònates Modifica el valor a Wikidata  i Fila III de Macedònia Modifica el valor a Wikidata

Demetri II de Macedòniagrec antic: Δημήτριος) fou fill d'Antígon II Gònates, rei de Macedònia i de Fila, succeint al seu pare el 239 aC. Era net de Demetri Poliorcetes.

El 266 aC o 265 aC Justí diu que es va distingir derrotant a Alexandre II de l'Epir que havia envaït el regne de Macedònia, però molts historiadors pensen que era massa jove (uns 12 anys). Estava casat amb Estratonice, filla d'Antíoc I Sòter.

Va regnar 10 anys. Probablement al començament del seu regnat, Olimpíada, vídua d'Alexandre II de l'Epir, buscant la seva aliança, li va donar en matrimoni a la seva filla Ftia, però Demetri no va impedir la mort d'Olimpíada i els seus dos fills ni va fer res per la seva venjança. La seva dona Estratonice va tenir un gran disgust per aquest segon matrimoni i el va abandonar i se'n va tornar a Síria segons diu Polibi.

Va tenir bones relacions amb els tirans de les ciutats del Peloponnès que s'oposaven a la Lliga Aquea. Després va estar en guerra contra la Lliga Etòlia per la possessió de l'Acarnània i es va aliar als aqueus, i va obtenir alguns èxits parcials. Va tenir com a aliats en aquesta guerra als beocis i a Agró rei d'Il·líria.

Va sofrir una important derrota a mans dels dàrdans de la frontera nord-oest que li van causar fortes pèrdues però no se sap en quin període del seu regnat va passar. Va morir el 229 aC i el va succeir Antígon III Dosó, segons diuen Pompeu Trogus i Titus Livi.[1]

Referències[modifica]

  1. Demetrius II a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 965
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Demetri II de Macedònia