Diàpsids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDiàpsids
Diapsida Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
Cap valorDiapsida Modifica el valor a Wikidata
Osborn, 1903

Els diàpsids (Diapsida, gr. 'dos arcs') són un grup de vertebrats tetràpodes que han desenvolupat dos orificis (finestres temporals) als laterals del crani. Aquest avenç es produí fa uns 300 milions d'anys, a finals del període Carbonífer. Hi ha una gran varietat de diàpsids vius, i inclouen totes les aus, cocodrils, llangardaixos, serps i tuatares, i possiblement també les tortugues. Mentre que alguns n'han perdut una (sargantanes) o ambdues (serps) finestres temporals, encara se'ls classifica com a diàpsids amb motiu de llur ascendència. Hi ha unes 14.600 espècies de diàpsids arreu del món, i inclouen la gran majoria de vertebrats verinosos o voladors.

Aquestes obertures ancestrals es troben just a sobre i a sota dels ulls, i permeten que la mandíbula s'obri més i estigui més musculada. Una altra característica ancestral més obscura és un radi relativament llarg en comparació a l'húmer. Els grups extints de diàpsids inclouen els dinosaures, pterosaures, plesiosaures, mosasaures, i molts altres llinatges obscurs. La classificació de molts dels grups més antics és incerta i pot canviar.

Diagrama del crani generalitzat d'un diàpsid, en què s'aprecien els ossos que envolten les dues finestres temporals
j: jugal, p: parietal, po: postorbital, q: quadrat, qj: quadratojugal, sq: escatós.

Taxonomia[modifica]

Subclasse DIAPSIDA

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diàpsids
  • Diapsida. Michel Laurin i Jacques A. Gauthier. Tree of Life Web Project. 22 de juny del 2000, (anglès)
  • Diapsida Arxivat 2005-05-02 a Wayback Machine.. Cladograma al Mikko's Phylogeny Archive (Arxiu de filogènia de Mikko), (anglès)