Dèlion

Infotaula de geografia físicaDèlion
Imatge
TipusSantuari grec Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaGrècia Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 20′ 53″ N, 23° 38′ 57″ E / 38.347984°N,23.649101°E / 38.347984; 23.649101
Història
Cronologia
424 aC Battle of Delium (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservacióno localitzat, possiblement destruït Modifica el valor a Wikidata

Dèlion (en llatí Delium en grec antic Δήλιον, Dêlion) fou una ciutat grega famosa per tenir un important temple dedicat a Apol·lo. Era a la costa, al territori de Tànagra a Beòcia, i propera (uns 2 km) d'Oropos i a 8 km de Tànagra. Va prendre el nom, a causa del seu temple, de l'illa de Delos. Des del lloc, la distància fins a l'illa d'Eubea era només d'uns 6 km.

A Dèlion es van lliurar dues batalles importants:

  • A la primera, els atenencs van ser derrotats pels beocis l'any 424 aC durant la guerra del Peloponnès. El comandant atenenc Hipòcrates s'havia apoderat del temple i l'havia convertit en fortalesa; va deixar allí una guarnició i va retornar a Atenes, però només arribar a la veïna ciutat d'Oropos es va trobar amb l'exèrcit beoci que li tallava la retirada; els dos exèrcits van xocar i els atenenc en van sortir derrotats, i Hipòcrates va morir. Als 70 dies el temple va ser reconquerit pels beocis. Sòcrates va combatre com hoplita en aquesta batalla i segons un relat d'Estrabó va salvar la vida a Xenofont, però segons Plutarc va ser Alcibíades qui va salvar la vida a Sòcrates.

Prop del lloc de l'antiga ciutat hi ha avui la vila de Dílessi (Δήλεσι), una mica retirada de la costa, a poca distància de l'antic temple que era a tocar de la mar.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Delium». Dictionary of Greek and Roman Geography.. Londres: Walton and Maberly, 1854. [Consulta: 2-VIII-2020].