Estadi Gran Parque Central

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Estadi Gran Parque Central

Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(es) Puzle Desarmado Gran Gallinero Central Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEstadi de futbol i estadi Modifica el valor a Wikidata
Construcció25 maig 1900 Modifica el valor a Wikidata
Obertura25 maig 1947 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
Mundial de Futbol 1930 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontevideo (Uruguai) Modifica el valor a Wikidata
Map
 34° 53′ 04″ S, 56° 09′ 32″ O / 34.8845°S,56.159°O / -34.8845; -56.159
Activitat
Propietat deBanc de la República Oriental de l'Uruguai Modifica el valor a Wikidata
Capacitat màxima34.000 Modifica el valor a Wikidata
OcupantClub Nacional
Club Nacional de Football (en) Tradueix
Albion Football Club Modifica el valor a Wikidata
Lloc webnacional.uy… Modifica el valor a Wikidata

L'Estadio Gran Parque Central, normalment anomenat senzillament Parque Central, és l'estadi del Club Nacional uruguaià, on juga la majoria de partits com a local. Situat a Montevideo, Uruguai, prop de la seu del Nacional, al barri de La Blanqueada.

Història[modifica]

L'Estadio Gran Parque Central és un lloc molt important a la història d'Uruguai, no només per la seva relació amb els esports, sinó també pels seus vincles amb la rica història dels uruguaians i els seus sentiments patriòtics.

Abans de l'existència del Parque Central com a recinte esportiu, exactament a la mateixa ubicació (que normalment s'anomenava "Quinta de la Paraguaya"), l'heroi nacional uruguaià José Artigas va ser anomenat Jefe de los Orientales (líder dels uruguaians) el 1811.

Esdeveniments[modifica]

Copa del Món de 1930[modifica]

Aquest va ser un dels estadis de la Copa del Món de 1930, i és el camp on es va jugar un dels primers partits de la història de la Copa del Món: el 13 de juliol de 1930, els Estats Units van derrotar Bèlgica per 3 a 0. Una efemèride que la FIFA ha commemorat en dues ocasions: l'any 1987 i el 2005. Aquell dia, a la mateixa hora, també es va disputar un altre partit a l'Estadio Pocitos, entre França i Mèxic, on es va marcar el primer gol de la història de la competició.

Del Mundial de 1930, en aquest estadi es van jugar sis partits:






Reconeixements[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estadi Gran Parque Central
  1. 1,0 1,1 1,2 Aquest és un dels diversos gols que estan en disputa. Els golejadors i els minuts emprats aquí són els de la FIFA, els oficials. Altres fonts, com ara RSSSF, estableixen un marcador o un minut diferent. Vegeu: «World Cup 1930 finals». Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). [Consulta: 15 agost 2010].
  2. Aquest és un dels diversos gols que estan en disputa. Els golejadors i els minuts emprats aquí són els de la FIFA, els oficials. Altres fonts, com ara RSSSF, estableixen un marcador o un minut diferent. Vegeu: «World Cup 1930 finals». Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). [Consulta: 15 agost 2010].
  3. Tant la FIFA com l'RSSSF li atorguen aquests dos gols a Carlos Vidal.
  4. Aquest és un dels diversos gols que estan en disputa. Els golejadors i els minuts emprats aquí són els de la FIFA, els oficials. Altres fonts, com ara RSSSF, estableixen un marcador o un minut diferent. Vegeu: «World Cup 1930 finals». Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). [Consulta: 15 agost 2010].
  5. Inicialment, la FIFA va concedir el segon gol (minut 15) a Tom Florie, però ho canvià el 2006 en benefici de Patenaude. Abans, també l'havien concedit a Aurelio González (RSSSF).