Estret de Geòrgia

Infotaula de geografia físicaEstret de Geòrgia
(en) Strait of Georgia Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusEstret Modifica el valor a Wikidata
EpònimJordi III del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Part deSalish Sea Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaCherry Point Aquatic Reserve (en) Tradueix i Point Doughty Natural Area Preserve (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaColúmbia Britànica (Canadà), comtat de Whatcom (Washington), comtat de San Juan (Washington), Washington (EUA), Capital Regional District (Canadà) (en) Tradueix, Cowichan Valley Regional District (Canadà) (en) Tradueix, Regional District of Nanaimo (Canadà) (en) Tradueix, Comox Valley Regional District (Canadà) (en) Tradueix, Strathcona Regional District (Canadà) (en) Tradueix, qathet Regional District (Canadà) (en) Tradueix, Sunshine Coast Regional District (Canadà) (en) Tradueix i Districte regional del Gran Vancouver (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 48° 49′ 53″ N, 122° 56′ 41″ O / 48.8314°N,122.9447°O / 48.8314; -122.9447
Afluent
Dades i xifres
Profunditat420 m Modifica el valor a Wikidata
Mida240 (longitud) km

L'estret de Geòrgia (en anglès, Strait of Georgia o Georgia Strait; entre 1800-65, Gulf of Georgia[1]) és un estret marí de la costa occidental d'Amèrica del Nord que separa l'Illa de Vancouver, de la part continental. Les seues aigües i riberes pertanyen en la seua majoria a la Colúmbia Britànica, Canadà, encara que la part més meridional pertany a l'estat de Washington, Estats Units.

Geografia[modifica]

En l'estret es troben el grup de les illes del Golf i la ciutat de Vancouver que és el port principal de l'estret. Té uns 240 quilòmetres de longitud i en la part meridional s'eixampla esdevenint una veritable badia o golf que acaba en la intersecció amb el Puget Sound i l'estret de Juan de Fuca. Al nord, l'estret acaba a l'estret de Johnstone i en les embocadures dels entrants o badies de Bute (Bute Inlet) i Desolació (Desolation Sound). L'amplada varia des 18,5 km fins als 55 km

El conjunt format per l'estret de Geòrgia, l'estret de Juan de Fuca i el Puget Sound, és cridat de forma informal com el «mar dels Salish» (en anglès, Salish Sea) com un tribut a les poblacions indígenes d'aquesta regió.

Entrants de mar de l'estret de Geòrgia[modifica]

Els principals braços o entrants de mar de l'estret són els següents:

Illes de l'estret de Geòrgia[modifica]

Les principals illes de l'estret són els següents:

Història[modifica]

Primeres Nacions[modifica]

Les ribes de l'estret de Geòrgia han estat habitades des de fa milers d'anys per diverses poblacions d'amerindis del Canadà que formaven part del grup salish de la costa.

L'Arribada dels Europeus[modifica]

Els primers europeus que van explorar l'estret eren part de l'expedició liderada pel pilot José María Narváez a 1791. Un oficial de l'expedició, anomenat Francisco de Eliza, va nomenar l'estret com Gran Canal de La nostra Senyora del Rosari la Marinera, nom abreujat en els cartes espanyoles com Canal del Roser.

El capità britànic George Vancouver el va explorar en el retorn de la seva expedició de 1792 i li va donar el nom de Gulphe of Georgia (modernitzat com Gulf of Georgia a 1800) en homenatge al rei George III. Aquest nom es va mantenir en ús fins a 1865, quan va ser corregit per iniciativa del capità George Henry Richards pel d'estret de Geòrgia.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estret de Geòrgia