Eufròsine

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeEufròsine

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeessa
deïtat grega Modifica el valor a Wikidata
Context
MitologiaReligió a l'antiga Grècia Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
MareEurínome Modifica el valor a Wikidata
PareZeus Modifica el valor a Wikidata
GermansAglaia, Talia i Aegiale (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deCàrites Modifica el valor a Wikidata
Les tres Càrites: Aglaia, Eufròsine i Talia.

Eufròsine (del grec Εὐφροσύνη), segons la mitologia grega, és una de les Càrites[1] (grec antic: Χάριτες; llatí: Charites / Chărĭtēs). Filla de Zeus i Eurínome.[2] De vegades, com a les seves germanes Aglaia i Talia, se la considera filla d'Helios i Egle. Algunes vegades apareix anomenada Eutímia (Εὐϑυμία) o Eutíquia (Εὐτυχία).

Les Càrites o Gràcies viuen a l'Olimp en companyia de les muses, amb les quals de vegades formen cors. Pertanyen al seguici d'Apol·lo, el déu músic. Acompanyen tot sovint Atena, deessa de les tasques femenines i de l'activitat intel·lectual, i també Afrodita, Eros i Dionís.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eufròsine
  1. Diccionario de mitología clásica (en castellà), C. Falcón, E. Fernández-Galiano y R. López Melero, Alianza Editorial.
  2. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.268. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014]. 
  3. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 88. ISBN 9788496061972.