Francisco Javier González Pérez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancisco Javier González Pérez
Biografia
Naixement14 juliol 1969 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Ribeira (província de la Corunya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsO Neno Modifica el valor a Wikidata
Alçada179 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófutbolista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1988 Modifica el valor a Wikidata –  2005 Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaEspanya Modifica el valor a Wikidata
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Posició a l'equipMigcampista Modifica el valor a Wikidata
Clubs juvenils
Anys Equip

1987-1988
Carreira CF
Fabril
Clubs professionals
Anys Equip PJ (g)
1988-2005 Deportivo La Coruña
Total
435
435
44
44
Selecció nacional
Anys Equip PJ (g)
1993-2000 Espanya Espanya 16 2
Equips entrenats
2016- Galícia
Participà en
2000Eurocopa 2000 Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsNicolás González Iglesias Modifica el valor a Wikidata
GermansJosé Ramón González Pérez Modifica el valor a Wikidata

UEFA: 23009 Modifica el valor a Wikidata

Francisco Javier González Pérez (Ribeira, 14 de juliol de 1969), conegut com a Fran, és un entrenador i exfutbollista gallec que va passar tota la seva vida futbolística en el Deportivo de La Corunya, fet que el va convertir se en un dels símbols d'aquest equip. És germà del també futbolista José Ramón González Pérez.

Actualment és el seleccionador, juntament amb Míchel Salgado, de la selecció gallega.

Trajectòria[modifica]

Com a jugador[modifica]

La seva carrera comença en l'equip de la seva vila natal, el Carreira C.F. fins a l'any 1986 en el qual passa al Fabril Deportivo, i posteriorment al Deportivo de La Corunya. A principi dels noranta el club puja a Primera divisió després de més d'una dècada en segona divisió. Fran jugaria en les dues categories amb el seu germà José Ramón, altre baluard del club.

La temporada 92-93, neix el que es va denominar Superdepor, on Fran era uni dels seus líders indiscutibles. Aquell equip dirigit per Arsenio Iglesias que quedara tercer en la lliga seria recordat per tots els seguidors corunyistes. A l'any següent va quedar subcampió de Lliga i el 1995 va guanyar la Copa del Rei.

La temporada amb John Toshack en la banqueta va ser personalment i col·lectiva una de les pitjors de Fran. Per diferents motius mai va arribar a rendir al nivell que tenia acostumat, i a més una lesió li va tancar totes les portes, si en tenia cap oberta, d'acudir a l'Eurocopa d'Anglaterra. Va ser operat del genoll esquerre el 9 de maig de 1996, intervenció que l'obliga a romandre tres mesos de baixa.

Però, els èxits del Deportivo i de Fran van continuar arribant amb la culminació amb el títol de lliga assolit l'any 2000, any que Fran a més a més va ser convocat per a l'Eurocopa d'Holanda i Bèlgica. Es va retirar al juny de 2005, juntament amb Mauro Silva, després de 17 anys en el primer equip.

Fran va ser cotitzat pels grans clubs espanyols: Reial Madrid, amb el qual va signar un precontracte que hauria d'haver entrat en vigor en la temporada 95-96 i que Lendoiro va recomprar a temps per 260 milions de pessetes i FC Barcelona, on Johan Cruyff, a final d'eixa mateixa temporada va insistir en el seu fitxatge, però la intransigència de Lendoiro a negociar el traspàs, tret que paguessin els 2.000 milions de pessetes de la seva clàusula, va dissuadir al club català de qualsevol intent de contractar-lo.

El gallec podia actuar com organitzador, escorat a la banda esquerra o com mitja punta, i en totes aquestes posicions rendia a gran nivell. Posseïa una gran qualitat tècnica i una excepcional visió del joc i precisió en la passada, el que li convertia en un jugador imprevisible i molt perillós quan tenia el baló en els peus.

Com a entrenador[modifica]

El 6 de maig de 2016 va ser presentat, juntament amb Míchel Salgado, com a entrenador de la selecció gallega[1] per al partir que es disputà el 20 de maig contra Veneçuela (1-1).

Palmarès[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]