Gangli limfàtic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaGangli limfàtic
Estructura d'un gangli limfàtic.1. Vas limfàtic eferent 2. Sinus 3. Nòdul 4. Càpsula 5. Medul·la 6. Vàlvula contra flux retrògrad 7. Vas limfàtic aferent.
Detalls
Llatínodus lymphoideus
Identificadors
MeSH[1]
TAA13.2.03.001 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 5034 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
EB Onlinescience/lymph-node i science/lymph-nodule Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

Els ganglis limfàtics o nòduls limfàtics són components del sistema limfàtic que actuen com a filtres per a partícules estranyes i contenen leucòcits. Molts cops s'anomenen informalment glàndules limfàtiques però, com que no secreten substàncies, aquesta terminologia no és acurada. Es troben en moltes parts del cos.

Funció[modifica]

Els ganglis limfàtics actuen com a filtres, amb teixit connectiu reticular en forma de "bresca" omplert per limfòcits que recullen i destrueixen bacteris i virus. Quan el cos es troba lluitant contra una infecció, els limfòcits es multipliquen ràpidament i produeixen una tumefacció característica.

Estructura[modifica]

El gangli limfàtic està envoltat per una càpsula fibrosa, que s'estén a l'interior formant trabècules. Fibres reticulars molt primes constitueixen un teixit de suport a l'interior del gangli. La part còncava del gangli s'anomena hil. L'artèria i la vena s'introdueixen en el gangli a través de l'hili i permeten a la sang i entrar i sortir de l'òrgan, respectivament. El parènquima del gangli limfàtic es divideix en còrtex (extern) i medul·la (interna).

Ganglis principals[modifica]

Imatges addicionals[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gangli limfàtic