Gat negre, gat blanc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaGat negre, gat blanc
Crna mačka, beli mačor
Fitxa
DireccióEmir Kusturica
Protagonistes
ProduccióKarl Baumgartner
GuióEmir Kusturica
Gordan Mihic
MúsicaNele Karajlić
Voja Aralica
Dejo Sparavalo
FotografiaThierry Arbogast Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorFocus Features
Dades i xifres
País d'origenRepública Federal de Iugoslàvia, França, Alemanya, Àustria i Grècia
Estrena1998
Durada135 min.
Idioma originalRomaní, serbi i búlgar
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
GènereComèdia, cinema policíac i cinema romàntic
Temaamor, criminalitat, traïció i joie de vivre (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióSèrbia Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0118843 Filmaffinity: 504081 Allocine: 91028 Rottentomatoes: m/crna_macka_beli_macor Letterboxd: black-cat-white-cat Allmovie: v173456 TCM: 442782 Metacritic: movie/black-cat-white-cat TV.com: movies/black-cat-white-cat TMDB.org: 1075 Modifica el valor a Wikidata

Crna mačka, beli mačor en serbi, o Gat negre, gat blanc en català, és una comèdia sèrbia dirigida per Emir Kusturica el 1998. Ha estat doblada al català[1]

Argument[modifica]

Matko, un gitano que viu en la riba del Danubi, projecta desviar un tren que transporta benzina entre Sèrbia i Turquia. Demana llavors diners a Grga, un padrí de la màfia local, antic amic del seu pare i s'associa amb Dadan, un pistoler cocaïnòman que adora la música techno. Però Dadan ha decidit d'una altra manera i s'apropia del tren i dels diners de Matko.

Dadan, que Matko creu fora de tot allò, veu llavors l'ocasió de casar la seva germana petita, la minúscula Bubamara (« Marieta » en sèrbia). Demana, doncs, a Matko casar el seu fill Zare amb Bubamara, en compensació dels diners que considera haver perdut. El problema és que Zare n'estima una altra, Ida, una jove que també viu a la riba del Danubi.

Quan està a punt de celebrar-se el matrimoni, Zarije, l'avi de Zare, té la generosa idea de morir per impedir la cerimònia. Però Dadan se'n fot i obliga Matko a amagar el cos del seu pare al graner amb la finalitat que el matrimoni es pugui celebrar. El sacerdot a penes ha segellat la unió que la casada prefereix escapolir-se amb l'ajuda de Zare i Ida. Durant la fuga troba el gegant Grga Veliki, net del vell padrí i cau enamorada immediatament. El padrí Grga ordena llavors a Dadan oferir la seva germana al seu net per a anul·lar un vell deute.

Tot torna a l'ordre i la comunitat s'afanya a celebrar dos nous matrimonis, el de Zare amb Ida i el de Grga Veliki amb Bubamara, però el padrí Grga mor brutalment d'una parada cardíaca. Perquè les noces tan esperades no siguin anul·lades, Dadan decideix de portar el cos de Grga al graner, al costat del seu vell amic Zarije. Després d'algunes hores, els dos grans pares ressusciten com per màgia i els dos matrimonis són finalment celebrats.[2]

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. S.A., (ASI) Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals,. «ésAdir > Filmoteca: pel·lícules > Gat negre, gat blanc». esadir.cat. [Consulta: 10 febrer 2018].
  2. «[http://www.nytimes.com/movie/review?res=9b05efde1338f930a35753c1a96e958260 Movie Review - - FILM FESTIVAL REVIEW; Take Gypsies, Add the Danube And Mix Well With Jubilation - NYTimes.com]» (en anglès). [Consulta: 19 febrer 2018].

Enllaços externs[modifica]