Getaria

Per a altres significats, vegeu «Getaria (Lapurdi)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaGetaria
Guetaria (es)
Getaria (eu) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Sobrenomlapajaleak Modifica el valor a Wikidata
Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 18′ 16″ N, 2° 12′ 13″ O / 43.3045°N,2.2037°O / 43.3045; -2.2037
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Basc
ProvínciaGuipúscoa
ComarcasUrola-Costa Modifica el valor a Wikidata
CapitalGetaria Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població2.868 (2023) Modifica el valor a Wikidata (270,57 hab./km²)
Idioma oficialbasc (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície10,6 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perMar Cantàbrica Modifica el valor a Wikidata
Altitud18 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació1209 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal20808 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE20039 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webgetaria.eus Modifica el valor a Wikidata

Getaria és un municipi de la província de Guipúscoa, País Basc. Getaria és un pintoresc poble costaner, conegut principalment per ser la localitat natal del mariner Juan Sebastián Elcano, el primer home que va fer la volta al món. És una destinació turística habitual dins del País Basc. Són famosos els seus restaurants que preparen peix a la graella i el vi blanc amb denominació d'origen que es conrea en les seves proximitats que rep el nom de txakoli de Getaria.

Geografia[modifica]

Juan Sebastián Elcano, natural de Getaria

El municipi de Getaria ocupa un tram de la costa central de Guipúscoa, a la vora del mar Cantàbric. Aquest tram està format per una escarpada cornisa en la qual no obstant això s'han format una sèrie d'ancorades i puntes a causa de l'erosió. La població del municipi es divideix entre un 85% que viu en el nucli urbà de Getaria i un 15% que viu dispers pel terme municipal en algun dels seus quatre barris rurals:

  • Askizu: Està en la part occidental del terme municipal, cap a Zumaia. Té un petit nucli format per l'antiga parròquia i una mica més d'una dotzena d'edificis. Té uns 100 veïns.
  • Eitzaga: Està en la part oriental del municipi entre el nucli urbà de Getaria i Zarautz. És un barri de caserius dispersos. Té 52 habitants.
  • Meaga o Mia: el barri de Meaga es troba al sud del terme municipal a 195 metres d'altitud als peus del mont Garate, que el separa de la resta de Getaria. Meaga es troba a la part alta del petit port de muntanya que uneix Zarautz amb Zumaia per l'interior. Abans de la construcció de la carretera de la costa que uneix aquestes dues localitats a través del nucli urbà de Getaria; Meaga era el nus de comunicacions primordial entre Getaria i l'exterior. Té uns 125 habitants.
  • Sant Prudentzio: el barri rep el nom de l'ermita de Sant Prudenci. Dependent històricament de la parròquia d'Askizu, es troba en la carretera que va des de Getaria cap a Askizu. És un barri de caserius dispersos. Té 84 habitants.

Persones il·lustres[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Getaria