Homofília

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'homofília és la tendència a relacionar-se amb gent que comparteix característiques de la pròpia personalitat o grup social, ja que els aspectes compartits faciliten la comunicació.[1] Aquesta associació es deu en primer lloc a l'espai, ja que és més probable que hom es barregi amb gent similar perquè comparteixen entorn (per exemple, la classe social determina els indrets d'oci o l'edat implica assistir a determinats actes lúdics i no d'altres) però també a una preferència cognitiva, on és més fàcil que sorgeixi una amistat o relació de respecte quan es detecten aquestes similituds. A les xarxes socials es detecta aquesta tendència quan se segueixen persones amb qui s'està d'acord en major mesura que aquelles que expressen desacord amb la pròpia postura.

Homofília en la sexualitat[modifica]

La paraula «homofília» també s'usa com a terme alternatiu al d'homosexual, preferida per molts en emfatitzar l'amor ("filia" del grec φιλία) sobre el sexe. El terme va ser encunyat per l'astròleg, autor i psicoanalista alemany Karl-Günther Heimsoth en la seva dissertació doctoral Hetero- undHomophilie en 1924. Des de llavors ha estat un concepte utilitzat extensament en sociologia i altres camps. Va ser d'ús comú durant les dècades de 1950 i 1960 per organitzacions i publicacions homosexuals; de fet, els grups d'aquest període són coneguts ara col·lectivament com el moviment homòfil. El terme «homofília» va començar a desaparèixer en aquest context amb el sorgiment dels moviments de l'alliberament LGBT a la fi de la dècada de 1960 i principis dels 70, sent reemplaçat per una nova terminologia que incloïa paraules com a lesbiana, gai, bisexual i transgènere, encara que alguns grups homòfils van sobreviure fins als 80, els 90 i fins i tot han arribat a la dècada de 2000.

Referències[modifica]

  1. McPherson, M., Smith-Lovin, L., & Cook, J. M. (2001). "Birds of a Feather: Homophily in Social Networks". Annual Review of Sociology. 27:415–444.