Ignacy Jan Paderewski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIgnacy Jan Paderewski

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 novembre 1860 Modifica el valor a Wikidata
Kurilivka (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort29 juny 1941 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCatedral de Sant Joan de Varsòvia
Cementiri nacional d'Arlington Modifica el valor a Wikidata
National Council of Poland (en) Tradueix
9 desembre 1939 – 29 juny 1941
Primer ministre de Polònia
18 gener 1919 – 27 novembre 1919
← Jędrzej MoraczewskiLeopold Skulski →
Ministre d'Afers Exteriors de Polònia
16 gener 1919 – 9 desembre 1919
← Leon WasilewskiWładysław Wróblewski →
Ambaixador
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Música Fryderyk Chopin Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Varsòvia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, pedagog musical, compositor, cap de govern, musicòleg, compositor clàssic, diplomàtic, pianista, ministre d'Afers Exteriors Modifica el valor a Wikidata
PartitFront Morges (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsTheodor Leschetitzky Modifica el valor a Wikidata
AlumnesWitold Malcuzinsky, Gladys Egbert, Arthur Rubinstein, Ernest Schelling, Henryk Sztompka i Mieczysław Ziółkowski (ast) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflictePrimera Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
CònjugeHelena Paderewska (–1934) Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0655643 TMDB.org: 1279388
Spotify: 7Im00DCJCJrFrC1Ho6vjD6 Musicbrainz: 4a2b8def-5a86-45fd-9c21-31c3356a3774 Lieder.net: 5258 Discogs: 967915 IMSLP: Category:Paderewski,_Ignacy_Jan Find a Grave: 1585 Modifica el valor a Wikidata

Ignacy Jan Paderewski (Kurilivka, 18 de novembre de 1860 - Nova York, 29 de juny de 1941) fou un pianista, compositor i polític polonès.

Biografia[modifica]

Debutà a Viena el 1887. L'any següent, amb vint-i-vuit anys, va escriure el seu únic Concert per a piano, op. 17.[1] Dirigí el conservatori de Varsòvia, però es va fer mundialment famós pel seu virtuosisme com a pianista. De la seva obra musical sobresurten les peces de piano que millor podien traduir la seva enorme habilitat tècnica, com ara el seu famós Minuet, que esdevingué peça de saló molt popular arreu. El 1901 va escriure l'òpera Manru. El seu prestigi va fer d'ell una figura emblemàtica de Polònia, motiu pel qual el 1918, en recuperar la independència el seu país, va ser-ne cap de govern i ministre d'afers estrangers. Amb el canvi de govern de 1922 es retirà de la política i reprengué la seva carrera de pianista internacional.

El 1923 recomençà les seves gires per Europa i Amèrica renovant la sèrie del seus triomfs. Alguns severs crítics van afirmar que al reaparèixer Paderewski com a concertista, s'observava en les seves interpretacions, sempre impecables des del punt de vista del mecanisme, certa llibertat de tempo i un evident desdeny per les tradicions interpretatives; modalitats que, per contra, altres crítics avançats lloaven, considerant-les com una afirmació de la seva forta personalitat i de la seva independència d'esperit, engrandida per les lluites polítiques.

Durant diversos anys, després de la seva reaparició com a concertista, va dedicar els beneficis de gran nombre dels seus recitals a fins caritatius de la post-guerra. Entre les obres escrites o revisades per Paderewski després de 1919 cal citar l'òpera Sakuntala, sobre un llibre de Catulle Mendès; una col·lecció de lieder sobre poesies de Mickiewicz; una sonata per a piano en mi menor, i un àlbum de danses poloneses, per a piano a quatre mans.

Per últim, va fundar als Estats Units la beca anomenada The Paderewski Fund, amb un capital de 10.000 dòlars, la renda de la qual es destina a premiar, en concurs convocat cada tres anys, les millors composicions de músics estatunidencs.

Alguns guanyadors del premi Paderewski han estat els compositors Henry Hadley, per una simfonia; Horatio William Parker, per una obra coral amb acompanyament d'orquestra, titulada A Star Song, i Arthur Bird, per un sextet per a instruments d'arc.

Referències[modifica]

  1. Ignacy Jan Paderewski: Partitura lliure a l'IMSLP.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ignacy Jan Paderewski