Irene Lecapena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Irene Lecapè)
Infotaula de personaIrene Lecapena

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle X Modifica el valor a Wikidata
Imperi Romà d'Orient Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle X Modifica el valor a Wikidata
Preslav Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugePere I de Bulgària Modifica el valor a Wikidata
FillsBorís II de Bulgària, Romà de Bulgària, Prince Plenimir of Bulgaria (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesCristòfol Lecapè Modifica el valor a Wikidata  i Sofia Modifica el valor a Wikidata

Irene Lecapena, nascuda amb el nom de Maria, en búlgar Ирина Лакапина, en grec antic Μαρία/Ειρήνη Λακαπηνή, que va morir aproximadament l'any 966, va ser emperadriu consort del Tsar Pere I de Bulgària. Era filla de Cristòfol Lecapè, fill de l'emperador romà d'Orient Romà Lecapè, i de la seva esposa Maria.

Pere I era fill del kan Simeó I el Gran, i quan va pujar al poder, per intimidar els països veïns i mostrar que era un excel·lent guerrer, va fer una demostració de força envaint la regió de Tràcia el mes de maig del 927. Va mostrar-se disposat a entaular converses per a aconseguir una pau permanent, i Romà Lecapè li va proposar una aliança matrimonial, entre la seva neta Maria i ell. Per primera vegada una princesa romana d'Orient es casava amb un monarca estranger. Constantí VII, va criticar Romà Lecapè per aquesta decisió. El mes d'octubre del 927 Pere I va arribar a Constantinoble a signar un tractat de pau i el 8 de novembre es va casar amb Maria, que va prendre el nom d'Irene, que en grec significa "Pau".

Irene i Pere I van tenir diversos fills, i entre ells:

Referències[modifica]

  1. Previte-Orton, C. W.. The shorter Cambridge medieval history / vol.1 The later Roman Empire to the twelfth century. Cambridge: Cambridge University Press, 1975, p. 256.