Ittoqqortoormiit

Plantilla:Infotaula geografia políticaIttoqqortoormiit
Imatge
Cases de Ittoqqortoormiit

Localització
Map
 70° 29′ 07″ N, 21° 58′ 00″ O / 70.4853°N,21.9667°O / 70.4853; -21.9667
EstatRegne de Dinamarca
País autònomGroenlàndia
MunicipiSermersooq Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població345 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Creació1925 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal3980 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webittoqqortoormiit.gl Modifica el valor a Wikidata
Ittoqqortoormiit

Ittoqqortoormiit és un assentament de Groenlàndia i és l'únic dins la regió del fiord de Scoresby Sund. L'any 2010 tenia 469 habitants. Pertany al municipi de Sermersooq situat a l'est de Groenlàndia.[1]

El nom danès de Scoresbysund deriva del cognom de l'explorador anglès William Scoresby. El nom inuit de Ittoqqortoormiit significa "Habitants de la gran casa". Aquesta zona és coneguda per la seva vida animal silvestre que inclou ossos polars, bous mesquers i foques.

Geografia[modifica]

Ittoqqortoormiit es troba a Liverpool Land, prop de la desembocadura del fiord Kangertittivaq, que va aparar al Mar de Groenlàndia.[2]

Història[modifica]

Església a Ittoqqortoormiit

Ittoqqortoormiit va ser fundat l'any 1925 per Ejnar Mikkelsen i uns 80 inuits (70 persones de Tasiilaq i 4 famílies de l'oest de Groenlàndia). L'assentament va ser encoratjat pel poder colonial de Dinamarca. Hi ha restes arqueològiques d'un pòblament inuit anterior.

Transport[modifica]

Ittoqqortoormiit té un heliport servit per helicòpters d'Air Greenland des de l'aeroport de Nerlerit Inaat. Air Iceland fa dos vols a la setmana des de Reykjavík, sincronitzata amb vols a Kulusuk al sud-est de Groenlàndia.

Economia[modifica]

Els caçadors locals vivien tradicionalment de la caça de la balena i l'os polar i restes d'això continuen tenint importància cultural. La carn i els seus subproductes són una part de l'economia local i es comercialitzen. La zona de Ittoqqortoormiit té grans poblacions de gambes i del peix halibut de Groenlàndia, però la presència del gel marí evita l'explotació d'aquests recursos pesquers i hi ha poca activitat pesquera. El turisme ha guanyat importància.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ittoqqortoormiit
  1. Statistics Greenland, Greenland in Figures, 2010
  2. Greenland and the Arctic. By Etain O'Carroll and Mark Elliott. Lonely Planet 2005. ISBN 1-74059-095-3