John Peabody Harrington

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Peabody Harrington

John Peabody Harrington i el cap Wiishi dels indis de Missió
Biografia
Naixement29 abril 1884 Modifica el valor a Wikidata
Waltham (Massachusetts) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 octubre 1961 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Santa Barbara (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstatunidenca
FormacióUniversitat de Stanford Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballLlengües ameríndies Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióprofessor i lingüista
OcupadorSmithsonian Institution Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeCarobeth Laird

John Peabody Harrington (Waltham,[1] 1884–1961) fou un lingüista i etnòleg estatunidenc especialitzat en amerindis de Califòrnia. Harrington es caracteritza per l'enorme volum de la seva producció documental, la majoria de la qual ha romàs inèdita: l'espai en els prestatges al National Anthropological Archives dedicat al seu treball s'estén per 213 metres.[2]

Primers anys i educació[modifica]

Nascut a Harrington es traslladà a Califòrnia quan era un nen. De 1902 a 1905 Harrington estudià antropologia i llengües clàssiques a la Universitat de Stanford. Mentre assistia a classes especialitzades en la Universitat de Califòrnia, Berkeley, es va trobar amb l'antropòleg Alfred L. Kroeber. Harrington es va interessar intensament en les llengües ameríndies i l'etnografia.

Llegat lingüístic[modifica]

En comptes de completar el seu doctorat a les universitats de Leipzig i Berlín va treballar com a professor de llengua en un institut de secundària. Durant tres anys va dedicar el seu temps lliure a un examen intens dels pocs supervivents chumash.

El seu exhaustiu treball va cridara l'atenció del Smithsonian Institution i del Bureau of American Ethnology. Harrington va esdevenir un etnòleg de camp permanent per al Bureau des de 1915. Va ser tenir aquesta posició durant 40 anys, recollint i compilació massivs de dades en brut sobre els pobles indígenes, inclosos els chumash, mutsun, rumsen, chochenyo, kiowa, chimariko, yokuts, gabrielino, salinan, yuma i mohaves. Harrington també va estendre el seu treball a la cultura tradicional, particularment la mitologia i la geografia. Les seves col·leccions de camp incloïen informació de topònims i milers de fotografies. Les col·leccions massives estaven desorganitzats a l'extrem, i contenien no només manuscrits lingüístics i enregistraments, sinó objectes i realia de totes les tendències; un arxiver va descriure anys més tard com obrir cada caixa del seu llegat va ser "una aventura en si mateixa".[3]

Harrington és pràcticament l'únic enregistrador d'alguns idiomes, com obispeño (nord), chumash, kitanemuk i serrano. Va reunir més d'1 milió de pàgines d'anotacions fonètiques sobre les llengües parlades per les tribus d'Alaska a Amèrica del Sud. Quan va estar disponible la tecnologia va complementar el seu informe escrit amb els enregistraments d'àudio, la majoria recentment digitalitzats[4] primer usant cilindres de cera i després discs d'alumini.[5] Hom li acredita la recopilació d'algunes de les primeres gravacions de llengües natives, rituals i cançons i el perfeccionament de la fonètica de diversos idiomes.[6]

L'atenció de Harrington pel detall tant lingüístic com cultural és ben il·lustrat a "Tobacco among the Karuk Indians of California," una de les poques obres publicades oficialment.[7]

Vida personal[modifica]

Harrington era casat amb Carobeth Laird (nascuda Tucker) el 1916-1923. Van tenir una filla, Awona Harrington.[8]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://encyclopedia.stateuniversity.com/pages/12138/John-Peabody-Harrington.html Arxivat 2011-07-27 a Wayback Machine.
  2. Glenn, James R. «The Sound Recordings of John P. Harrington: A Report on Their Disposition and State of Preservation». Anthropological Linguistics, 33, 4, 1991, pàg. 357–366. ISSN: 0003-5483. JSTOR: 30028216.
  3. Callaghan, C. A. «Encounter with John P. Harrington». Anthropological Linguistics, 33, 4, 1991, pàg. 350–356.
  4. «Collections Search Center, Smithsonian Institution». collections.si.edu. Arxivat de l'original el 17 de desembre 2019. [Consulta: 19 novembre 2013].
  5. «UC Davis linguists work to save extinct languages - The Reporter». Arxivat de l'original el 2008-12-03. [Consulta: 19 novembre 2013].
  6. Krieger, Lisa M. «Long gone Native languages emerge from the grave: Millions of cryptic notes from linguist John Peabody Harrington». Mercury News, 23-12-2007 [Consulta: 30 desembre 2007].
  7. Harrington, John P. 1932. "Tobacco among the Karuk Indians of California. Bureau of American Ethnology Bulletin 94. U.S. Government Printing Office, Washington.
  8. Laird, Carobeth. 1975. Encounter with an Angry God: Recollections of my Life with John Peabody Harrington. Malki Museum Press, Banning, CA.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]