Jujutsu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportJujutsu
Tipusdefensa personal Modifica el valor a Wikidata
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Vídeo d'una demostració de jujutsu

El jujutsu o jujitsu (mots acceptats pel TERMCAT, vulgarment també jiujitsu o jiujutsu) és l'art marcial japonès anterior al naixement del judo o l'aikido, que en són fills. De fet, no és un estil homogeni sinó un conjunt d'escoles o ryus que evolucionen i es diversifiquen depenent dels seus mestres, per tots els segles del llarg període feudal japonès, fins a arribar al segle xix.

El vocable jujutsu està format per dues paraules japoneses, "ju" i "jutsu", que volen dir flexibilitat i tècnica, significant per tant tècnica de la flexibilitat. S'acostuma a parlar de l'aigua, dels arbres i de les canyes sota el vent per explicar que no és més fort qui s'oposa a una força sinó qui cedeix a l'empenta per retornar a la situació anterior.

També es parla de jujutsu per fer referència a totes les escoles, bàsicament fora del Japó, que posteriorment al naixement del judo no s'hi van incorporar. El jujutsu, per tant, inclou també atemis (cops) i luxacions considerades perilloses en el judo, a més de les tècniques d'aquest darrer esport. Generalment es relaciona el jujutsu amb l'autodefensa, donada la complexitat de tractar-lo com un esport de competició.

El jiu jitsu brasiler és una de les moltes escoles existents. Es caracteritza per ser una derivació esportiva del judo o del jujutsu japonès, bàsicament amb tècniques realitzades a terra i amb un esperit molt diferent al de les altres escoles.

Escoles (Ryu) tradicionals del Japó[modifica]

Escoles modernes occidentals[modifica]

  • Jujutsu brasiler

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jujutsu