Laciana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaLaciana
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 55′ N, 6° 19′ O / 42.92°N,6.32°O / 42.92; -6.32
EstatEspanya
Comunitat autònomaCastella i Lleó
Provínciaprovíncia de Lleó Modifica el valor a Wikidata

Localització de Laciana Laciana és una comarca tradicional situada en la Província de Lleó (comunitat autònoma de Castella i Lleó).

Lingüística[modifica]

Comarques lleoneses on es parla asturlleonés.

La llengua predominant és el castellà, però amb important influència i presència de l'lleonès en la seva variant local coneguda com pachuezu[1] dialecte caracteritzat per la palatalització de la -l- inicial llatina en l'anomenada "che vaqueira", representada tradicionalment amb les grafies "ts". Malgrat estar en perill de desaparició, són diverses les iniciatives que des de les administracions de la comarca es realitzen per a revitalitzar el parla tradicional de la zona, com poden ser la seva presència en pregons de festes locals[2] cursos eventuals[3] o el ja arrelat "mercáu tsacianiegu".[4]

Context geogràfic[modifica]

En la província de Lleó, la comarca s'estén a cavall entre les comarques d'El Bierzo i Babia. És una terra de forests escarpades sembrades de mines i explotacions carboníferes a cel obert. Els rius d'aquest vessant fluïxen ja amb direcció a l'Atlàntic, en direcció contrària als de les veïnes Babia i Omaña.

Poblacions[modifica]

La comarca de Laciana està integrada pel municipi de Villablino (pobles de Villablino, Villaseca, Caboalles de Abajo, Caboalles de Arriba, Villager, Rioscuro, Sosas, Robles, Rabanal de Abajo, Rabanal de Arriba, Llamas, Orallo, Lumajo, i Villar de Santiago). Altres nuclis importants són Villaseca de Laciana, Caboalles de Arriba, Robles de Laciana, Rioscuro, Lumajo, ja a la veïna Babia La Cueta (bressol del riu Sil).

Reserva de la Biosfera[modifica]

El dia 10 de juliol del 2003 la Vall de Laciana va ser declarat oficialment Reserva de la Biosfera. A més la Reserva de la Biosfera de Laciana es troba inclosa dintre del projecte d'ampliació de l'àrea d'afecció del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de l'Espai natural Sierra de Ancares, a causa de la importància de les poblacions de gall del bosc i os. La reserva de la biosfera de Laciana comprèn les 21.700 hectàrees de la comarca.

Personatges il·lustres[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Laciana