Lateralitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La lateralitat és la preferència que mostren la majoria dels éssers humans d'una banda del seu propi cos. Un exemple en seria el fet de ser dretà o esquerrà. També pot ser aplicat als animals i a les plantes.

Lateralitat humana[modifica]

Un 90% dels éssers humans són destres.[1] En català, la paraula "sinistre-a" (del llatí sinistra, 'a l'esquerra') a més de significar 'mà esquerra', s'empra també amb significats pejoratius i negatius (perquè descriu allò que és malintencionat o infeliç, o bé tot aquell dany que pogués ser indemnitzat per una companyia d'assegurances). En francès, la paraula gauche significa també 'maldestre' o 'indiscret'. En anglès, la paraula left ('esquerra') procedeix de l'anglosaxó lyft, que significa 'inútil' o 'feble'.

Lateralitat forçada[modifica]

Quan una persona és forçada a utilitzar la mà contrària a la que utilitza de manera natural es parla de lateralitat forçada (en el cas dels no dretans, "esquerrans contrariats").

Ambidextres i lateralitat creuada[modifica]

Es denomina ambidextre aquella persona que escriu amb totes dues mans o que utilitza ambdós costats del cos amb la mateixa habilitat.[2]

Referències[modifica]

  1. Castree, Noel. Nature (en anglès). Routledge, 2005, p. 69. ISBN 0415339057. 
  2. Oldfield, R.C. (1971). "The assessment and analysis of handedness: The Edinburgh inventory." Neuropsychologia 9: 97-113.