Lleó I Dadiani

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Levan I Dadiani)
Infotaula de personaLleó I Dadiani

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Mort1572 Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortAccident de caça Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolEristhavi (1533–1572) Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDadiani Modifica el valor a Wikidata
FillsGiorgi III Dadiani, Mamuka I Dadiani, Mamia IV Dadiani, Giorgi I Lipartiani (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesMamia III Dadiani Modifica el valor a Wikidata  i Elisabed (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lleó I Dadiani fou mtavari de Mingrèlia del 1532 al 1546. Era fill de Mamia III Dadiani, al qual va succeir el 1532.

El 1535 el rei d'Imerètia va conquerir el Samtskhé, i els nobles (thavadis) d'aquesta regió (que llavors era independent) demanaren ajuda a l'Imperi Otomà, però l'exèrcit enviat pels turcs algun temps després va ser derrotat i rebutjat pel rei Bagrat. El soldà va enviar llavors els governadors d'Erzurum i Diyarbekir amb un fort exèrcit. El mthavari de Mingrelià i Abkhàzia, Lleó I Dadiani va abandonar al rei així com els aznauris de Meskhètia (Samtskhé) i els turcs van triomfar a la batalla de Sokhoista, a la província de Bassiani a l'extrem sud-oest de Geòrgia. En represàlia poc temps després el rei Bagrat va invitar Lleó I a una recepció i el va fer empresonar. Un intent similar amb el mthavari de Gúria, no va reeixir. Lleó es va poder escapar amb l'ajuda dels senyors locals de Mingrèlia i des de llavors Mingrèlia i Gúria no van obeir més el rei d'Imerètia.

Bagrat III d'Imerètia el va deposar el 1546 i va proclamar al seu fill gran Jordi III Dadiani. Un altre fill Jordi Dadiani fou Príncep de Salipartiano (Jordi Lipartian I) i pare del futur mthavari Vamek III Dadiani i també de la reina Mariami (esposa de Jordi X de Kartli), de la princesa Marekha, esposa successivament de Kvarkvare V Djakèli de Samtskhé i de Lleó d'Imerètia; altres filles van emparentar amb la casa de Gúria i amb la d'Imerètia.

Referències[modifica]

  • Assiatiani, Nodar; Bendianachvili, Alexandre. Histoire de la Géorgie. París: Harmattan, 1997. ISBN 2-7384-6186-7. 

Enllaços externs[modifica]