Lion Feuchtwanger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLion Feuchtwanger

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 juliol 1884 Modifica el valor a Wikidata
Múnic (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 desembre 1958 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCàncer d'estómac Modifica el valor a Wikidata
SepulturaWoodlawn Memorial Cemetery Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Múnic
Universitat Humboldt de Berlín
Wilhelmsgymnasium Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Múnic
Berlín Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, traductor, dramaturg, periodista Modifica el valor a Wikidata
GènereObra de teatre i prosa Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaJacob Arje
Sepp Trautwein
J. L. Wetcheek Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeMarta Feuchtwanger Modifica el valor a Wikidata
GermansLudwig Feuchtwanger i Martin Feuchtwanger Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
març 1933-octubre 1933crema de llibres a l'Alemanya nazi Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0275386 Allocine: 94844 Allmovie: p309403 IBDB: 10608 TMDB.org: 55760
Spotify: 0pULpmT8RTHK5iAIKjXMga iTunes: 281178098 Musicbrainz: b565c5bf-c592-47ac-aa77-318d59e4a71b Discogs: 1043517 Goodreads author: 18793 Find a Grave: 5295 Deezer: 7252598 Project Gutenberg: 50465 Modifica el valor a Wikidata

Lion Feuchtwanger [ˈli:ɔn ˈfɔ͡ø̯çtˌv̥aŋɐ] (pseudònim: J.L. Wetcheek) (Múnic, 7 de juliol de 1884 - 21 de desembre de 1958) va ser un novel·lista jueu d'origen alemany.

Família[modifica]

Va créixer en una casa que va ser tant jueva com ferventment patriota cap a Alemanya. Aquesta dicotomia apareixeria més tard en les seves obres escrites, sobretot en la seva novel·la Josephus.

Principi de la seva carrera i persecució[modifica]

Lion va servir a l'exèrcit alemany durant la Primera Guerra Mundial, una experiència que el va dur a una inclinació esquerrana en les seves obres. Es va convertir en una figura coneguda del món literari i ja era popular el 1925 quan la seva primera novel·la amb èxit, Jud Süss, va ser publicada.

També va publicar Erfolg que era una crítica poc velada cap al partit nazi i Hitler. El nou règim feixista va començar aviat a perseguir-lo, i mentre que estava en una gira de conferències als Estats Units, a Washington DC, Hitler va arribar al poder i l'ambaixador alemany, Friedrich Wilhelm von Prittwitz und Gaffron, li va recomanar que no tornés. La seva casa va ser saquejada, i això va incloure la pèrdua de diversos manuscrits.

Ell i la seva dona no van tornar a Alemanya; es van traslladar al sud de França, establint-se a Sanary sud Mer. Els seus treballs estaven inclosos entre els cremats pels nazis. La seva ciutadania alemanya va ser retirada pel règim nazi; va ser declarat per aquests com L'Enemic número 1 de l'Estat. (Això s'esmenta en la seva novel·la Der Teufel in Frankreich -El diable a França-).

Obra[modifica]

En les seves obres, Feuchtwanger va exposar les polítiques racistes nazis anys abans que Londres i París abandonessin el seu política d'apaivagament. També recordava que els polítics americans havien suggerit que calia donar a Hitler una oportunitat. Amb la publicació de Die Oppermanns el 1933 es va convertir en el més destacat portaveu de l'oposició al Tercer Reich. La novel·la va ser traduïda en un any al txec, danès, anglès, finès, hebreu, hongarès, noruec, polonès i suec.

El 1936, encara a Sanary sud Mer, va escriure Der falsche Nero (El fals Neró), on comparava al nou ric romà Terentius Maximus que pretenia ser Neró amb Hitler.

Presó i fugida[modifica]

Quan els alemanys van envair França el 1940, Feuchtwanger va ser capturat i internat en un camp de concentració. No obstant això, va aconseguir escapar amb l'ajuda de la seva dona Marta i Varian Fry, un periodista americà que va ajudar a fugir a molts refugiats de la França ocupada. Feuchtwanger va aconseguir asil als Estats Units, es va establir a Los Angeles, on va continuar escrivint fins a la seva mort el 1958.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lion Feuchtwanger