Llorenç de Canterbury

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLlorenç de Canterbury

Làpida que marca el lloc de la tomba del sant a les ruïnes de St. Augustine Abbey
Biografia
Naixementdècada del 550 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mort2 febrer 619 Modifica el valor a Wikidata (59/69 anys)
Canterbury Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAbadia de Sant Pere i Sant Pau (després de Sant Agustí) de Canterbury (restes profanades i perdudes al segle xvi
Arquebisbe de Canterbury
26 maig 604 – 2 febrer 619
← Agustí de CanterburyMelitó de Canterbury →
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot, missioner Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósBenedictins
ConsagracióAgustí de Canterbury Modifica el valor a Wikidata
Monjo i bisbe
CelebracióTota la cristiandat
CanonitzacióAntiga
PelegrinatgeSt. Agustí de Canterbury
Festivitat2 de febrer
IconografiaCom a bisbe (bàcul i mitra)

Llorenç de Canterbury (Roma?, mitjan segle vi - Canterbury, 2 de febrer de 619), va ser un monjo benedictí que formà part de la missió enviada pel papa Gregori I a Anglaterra el 597. Fou el segon arquebisbe de Canterbury. És venerat com a sant pels catòlics, anglicans i ortodoxos.

Biografia[modifica]

Etelbert de Kent, casat amb la cristiana Berta, filla del rei Caribert I, demanà al papa Gregori el Gran que enviés a l'illa missioners cristians. Gregori hi envià Agustí, prior del monestir benedictí de Sant Andreu del Celio, juntament amb quaranta monjos, entre els quals hi havia Llorenç. Partiren el 597 i arribaren a l'illa de Thanet, on van trobar el rei.

En poc temps, el rei i milers dels seus súbdits (la llegenda diu que 10.000) van ser batejats. Llorenç fou enviat a Roma perquè expliqués al papa els resultats obtinguts. En tornar, continuà l'evangelització des del convent fundat per Agustí a Canterbury; quan aquest morí el 604, Llorenç en fou nomenat successor i segon arquebisbe de Canterbury.

El fill i successor d'Etelbert, Eadbald va tornar al paganisme i molts missioners fugiren a la Gàl·lia. Llorenç va reeixir a tornar-lo a la fe cristiana. Segons una llegenda, va estar a punt de desistir i se li aparegué Sant Pere apòstol, que el castigà fuetejant-lo per voler abandonar: els senyals del fuet van servir per convertir Eadbald.

Va morir el 619 i fou sebollit a l'abadia que havia fundat Agustí a Canterbury, dedicada a Sant Pere i que després fou anomenada de Saint Augustin. Durant la reforma anglicana del segle xvi, l'abadia fou suprimida i arruïnada, i la sepultura profanada i les restes en van desaparéixer.