Louhi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeLouhi

La defensa del Sampo, d' Akseli Gallen-Kallela, mostra a Louhi com la criatura alada Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge mitològic Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraKalevala Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsPohjola's daughter (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deMitologia finesa Modifica el valor a Wikidata

Louhi, la reina de la terra coneguda com Pohjola (presumiblement, el nord d'Escandinàvia), és un personatge pertanyent a la mitologia finesa i a la mitologia de Lapònia. El vocable pohja significa "nord" en finès.

Com moltes criatures i elements de la mitologia finesa, Louhi possiblement sigui l'alter ego de diverses deesses, possiblement Louhetar, Loviatar, Lovitar.

"Louhi" o "lovi" també pot referir-se a un estat de trànsit o provocat per la màgia. També apareix, per exemple, en les obertures d'encanteris com "Nouse luontoni lovesta, haon alta haltiani" o variacions similars, que poden traduir-se com "eleva la meva naturalesa del lovi, el meu esperit de la meva empara".

Llegenda[modifica]

Físicament se la descriu com una bruixa de gran alçada amb la capacitat de transformar-se en qualsevol cosa (animals, objectes, etc) i poder conjurar encanteris malignes. Ella és també l'enemic principal de Väinämöinen a la batalla per poder aconseguir l'artefacte màgic anomenat Sampo al Kalevala.[1] Transformada en un ocell monstruós ataca el vaixell que transporta el Sampo.

Louhi també tenia la capacitat de tancar la lluna i el sol a una caverna per provocar una onada de fred sobre tot un país.

Ella té moltes filles belles, amb les quals Ilmarinen, Lemminkäinen i altres herois finlandesos procuren casar-se en altres històries. Fidel a l'estructura de nombrosos contes de fades, Louhi fixa tasques als herois que van des de difícils a impossibles perquè ells puguin assolir aquests premis.

Referències[modifica]

  1. Asplund, Anneli; Mettomäki, Sirkka-Liisa. «The Kalevala's Contents». Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: Kalevala. The Finnish Literature Society. Arxivat de l'original el 22 d'abril de 2008. [Consulta: 11 agost 2008].