Lugalanda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLugalanda

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XXIV aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeBaranamtarra Modifica el valor a Wikidata

Lugalanda o Lugal-anda va ser rei de Lagaix a Sumer, cap al final del segle xxv aC, aproximadament cap a l'any 2370 aC, segons la cronologia mitjana. Era fill del gran sacerdot Enentarzid de Lagaix que el va nomenar rei potser perquè s'havia extingit la nissaga reial. Els grans sacerdots eren sempre molt influents i periòdicament ocupaven el tron o decidien qui l'ocupava. Lugalanda va tenir una gran influència política durant el seu regnat.

Es va casar amb Baranamtarra, filla d'un gran terratinent que tenia relacions comercials amb la reina d'Adab. Totes les mencions que es conserven d'aquest rei el descriuen com a ric i corrupte. El seu regnat va ser un període de gran corrupció i injustícia contra els dèbils. Les inscripcions diuen que va confiscar terres d'unes 650 morgen (més de 650 hectàrees).

Després d'un regnat d'uns nou anys, l'usurpador Urukagina el va derrocar.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Hamblin, William J. A history of Sumer and Akkad: an account of the early races of Babylonia from prehistoric times to the foundation of the Babylonian monarchy. Nova York: Greenwood Press, 1968, p. 139-140. 
  2. Lévéque, Pîerre (ed.). Las primeras civilizaciones: de los despotismos orientales a la ciudad griega. Tres Cantos: Akal, 2012, p. 202. ISBN 9788446035008.