Làbdac

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeLàbdac
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Títolrei de Tebes Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatTebes Modifica el valor a Wikidata
Família
MareNycteïs (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParePolidor Modifica el valor a Wikidata
FillsLaios Modifica el valor a Wikidata
Altres
Càrrecrei de Tebes Modifica el valor a Wikidata

Segons la mitologia grega, Làbdac (en grec antic Λάβδακος, Lábdakos), fou un rei de Tebes, fill de Polidor i net de Cadme. Per part de la seva mare, Nicteis, és net de Ctoni, un dels homes nascuts de les dents del drac mort per Cadme.

El seu pare, Polidor, va morir quan Làbdac només tenia un any, i s'encarregà de la regència de Tebes el seu avi Nicteu. Quan Nicteu va morir, el reialme passà a mans del germà d'ell, Licos, i finalment a les de Làbdac. Després, el regne passà a mans del seu fill Laios, el pare d'Èdip.

El regnat de Làbdac va estar marcat per la guerra contra el rei d'Atenes Pandíon, guerra que tenia per motiu una disputa territorial. Tereu, rei de Tràcia va ajudar Pandíon.

Segons una llegenda que només cita Apol·lodor, Làbdac va morir com Penteu, esquinçat per les bacants per haver-se oposat, com ell, al culte de Dionís.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i llatina. Barcelona: edicions de 1984, 2008, p. 307. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia[modifica]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 131. El Cangur / Diccionaris, núm. 209. ISBN 8429741461