Marc I Sanudo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarc I Sanudo
Biografia
Naixementsegle XII Modifica el valor a Wikidata
Venècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1227 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Duc de Naxos
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaSanudo Modifica el valor a Wikidata
FillsÀngel Sanudo Modifica el valor a Wikidata

Marc I Sanudo (? - 1227) fou el primer duc de Naxos.

Marco Sanudo va acompanyar al seu oncle Enrico Dandolo a la croada. El 1205 Venècia va autoritzar als seus patricis a apoderar-se de territori a Grècia, i després de negociar l'ocupació de Creta amb Bonifaci I de Montferrat, al front d'una flota veneciana, amb vuit galeres, es va apoderar de l'illa de Naxos pel seu compte, com a agent venecià, sense permís de l'emperador llatí (1207). Altres senyors venecians com Marino Dandolo i Andrea i Geremia Ghisi, i el senyors d'Eubea, Ravano dalle Carceri, i de Lemnos, Philocalo Navigaioso, li van donar suport. Els grecs van resistir a la fortalesa de Apalyros o Apalires, amb ajut genovès, però la fortalesa finalment fou conquerida per Marc després d'un setge d'un mes i mig (1210).

Després va conquerir la resta de les Cíclades i va establir el ducat de Naxos o Ducat de l'Arxipèlag. Va construir una fortalesa a Naxos amb 12 torres i va dividir el país en 56 petits feus que va donar als seus lleials (Eubea i Lemnos, com a feus imperials, no eren part del ducat).

Marcos finalment es va declarar vassall de l'Imperi Llatí el 1211 i fou reconegut com a duc. Dominava directament Naxos, Paros, Antiparos, Sifnos, Kithnos, Ios, Amorgós, Kímolos, Síkinos, Siros i Polegandros i com a feus les d'Andros (de la família Dàndolo), Tinos, Míkonos, Skiros, Skópelos, Sèrifos, Kea (dels Ghisi), Santorí (donada a Jacobo Barozzi), Anafi (donada a Leonardo Foscolo), Citera (donada a Marco Venier) i Cerigotto (donada a Jacobo Viaro). El 1212 va intentar ocupar Creta però després d'una conquesta temporal de Càndia va retornar a Naxos. El 1213 va ocupar temporalment Esmirna però fou derrotat i capturat per la flota de Teodor Làscaris de Nicea.

Es va casar amb Laskaraina Làscaris, que alguns pensen que era germana de Teodor I Làscaris, com a part de l'arranjament per al seu alliberament durant el conflicte d'Esmirna. Va tenir tres fills, Angelo, Francesco i Leo. Va morir el 1227 i el va succeir el seu fill Angel Sanudo.

Referències[modifica]