Monty Python and the Holy Grail

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaMonty Python and the Holy Grail
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióTerry Gilliam i Terry Jones Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióMark Forstater i Michael White Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióRoy Smith Modifica el valor a Wikidata
GuióGraham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones, Eric Idle i Michael Palin Modifica el valor a Wikidata
MúsicaNeil Innes Modifica el valor a Wikidata
ProductoraPython (Monty) Pictures (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorMokép i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena9 abril 1975 Modifica el valor a Wikidata
Durada91 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès (principalment) Modifica el valor a Wikidata
RodatgeCastell Doune i Tomnadashan Mine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost400.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació5.028.948 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enllegenda artúrica Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema fantàstic, cinema d'aventures, drama històric, comèdia, pel·lícula de paròdia i pel·lícula de cavallers Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitatsant Greal Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0071853 Filmaffinity: 386798 Allocine: 248 Rottentomatoes: m/monty_python_and_the_holy_grail Letterboxd: monty-python-and-the-holy-grail Mojo: montypythonandtheholygrail Allmovie: v33208 TCM: 83921 Metacritic: movie/monty-python-and-the-holy-grail TV.com: movies/monty-python-and-the-holy-grail TMDB.org: 762
Musicbrainz: c2d9be73-3a3e-461c-a5e7-ded5899f532a Modifica el valor a Wikidata


Monty Python and the Holy Grail és un pel·lícula britànica escrita i interpretada en 1975 pel grup de comèdia Monty Python i dirigida per Terry Gilliam i Terry Jones. Va ser concebuda durant el descans entre la tercera i quarta temporades de la seva sèrie de televisió de la BBC Monty Python's Flying Circus.

A diferència de la primera pel·lícula del grup, And Now for Something Completely Different, una recopilació de sketchos de les dues primeres sèries de televisió, Holy Grail es basa en un nou material, parodiant la llegenda de la recerca del Sant Greal pel rei Artús. 30 anys més tard, Idle va utilitzar la pel·lícula com a base del musical Spamalot.

Argument[modifica]

L'any 932 el rei Artús i el seu escuder, Patsy, viatgen per Gran Bretanya buscant homes per unir-se als Cavallers de la Taula Rodona. Arthur recluta Sir Bedevere the Wise, Sir Lancelot the Brave, Sir Galahad the Pure, Sir Robin, The Not-Quite-So-Brave-as-Sir-Lancelot, i Sir Not-Appearing-in-this-Film, juntament amb els seus escuders i els trobadors de Robin. Arthur lidera els homes a Camelot, però decideix que és "un lloc de ximples" i marxa. A mesura que s'aparten, Déu (una imatge de W. G. Grace) els parla i li dona a Arthur la tasca de trobar el Sant Greal.

Recepció[modifica]

Monty Python and the Holy Grail van recaptar més que qualsevol pel·lícula britànica que es va exhibir als Estats Units el 1975. Als Estats Units, va ser seleccionada com la segona millor comèdia de tots els temps en l'especial de l'American Broadcasting Company Best in Film: The Greatest Movies of Our Time.[1] Al Regne Unit, els lectors de la revista Total Film la van classificar com la cinquena millor pel·lícula de comèdia de tots els temps;[2] una enquesta semblant als televidents de Channel 4 la va col·locar sisena en 2000.

Referències[modifica]

  1. Stodola, Ellen. «‘The Best in Film: The Greatest Movies of Our Time’ Recap». the celebrity cafe. Arxivat de l'original el 2012-03-24. [Consulta: 3 febrer 2019].
  2. «Life of Brian tops comedy poll». BBC, 29-09-2000. [Consulta: 3 febrer 2019].

Vegeu també[modifica]