Museu de Núbia

Infotaula d'organitzacióMuseu de Núbia
(ar) متحف النوبة Modifica el valor a Wikidata

Museu de Núbia
Dades
Tipusmuseu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1986
Activitat
Àmbitmuseu arqueològic
Superfícietotal: 50.000 m²
edifici: 7.000 m² (2007) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
Gerent/directorOssama A.W Abd El Maguid
Altres
Dies obertstots els dies de la setmana (9 hores, 17:0013:00, 21:00) Modifica el valor a Wikidata
Número de telèfon+20-97-2319111 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webwww.touregypt.net/nubiamuseum.htm

El Museu de Núbia (oficialment el International Museum of Nubia, Museu Internacional de Núbia) és un museu arqueològic situat a Assuan, a l'Alt Egipte. Va ser construït per a un disseny de l'arquitecte Mahmoud El-Hakim per un cost de construcció estimat de 75 milions LE (aproximadament 22 milions d'euros en 2017).

Dedicat a la cultura i la civilització nubiana, el Museu de Núbia es va crear després que l'ONU respongués la crida que el govern egipci havia fet el 6 d'abril de 1959 per salvar els monuments de l'antiga Núbia. El gener de 1975 la General Egyptian Authority for Antiquities va demanar a la UNESCO l'assistència en la creació de museus per dipositar els materials trobats a les excavacions arqueològiques, i l'organisme internacional va crear un comitè per establir museus al Caire i Assuan.

El 4 de febrer de 1986 es va posar la primera pedra, i es va inaugurar el 23 de novembre de 1997. Va rebre el Premi Aga Khan d'Arquitectura (AKAA) el 2001.[1]

Construcció[modifica]

El Museu de Nùbia abasta una superfície de 50.000 m², dels quals 7.000 es dediquen a l'edifici, mentre que la resta es dediquen a jardins i altres espais públics. L'edifici té tres plantes per a la visualització i l'habitatge, a més d'una biblioteca i un centre d'informació. La part més gran del museu està ocupada per les peces monumentals, que reflecteixen fases del desenvolupament de la cultura i la civilització nubiana.

Contingut[modifica]

El museu conté tres mil peces d'antiguitats egípcies, que representen diverses edats; geològiques, faraòniques, romanes, coptes i islàmiques. L'exposició de porta oberta inclou 90 peces monumentals rares, mentre que les sales internes contenen 50 peces invaluables que es remunten als temps prehistòrics, 503 peces pertanyen a l'època faraònica, 52 a l'època copta, 103 a l'edat islàmica, 140 a la era nubià, a més de 360 peces que reflecteixen la història d'Assuan.

Paisatge[modifica]

El museu està construït sobre un penya-segat escarpat, que li permet incorporar un disseny a escala completa per al riu Nil des dels seus orígens a Etiòpia i Sudan fins a Egipte. L'edifici està envoltat d'un jardí botànic natural, que conté una gran varietat de flora egípcia.

Administració[modifica]

Des de l'obertura del museu, l'administració ha seguit actualitzant els seus encarregats. El director general del Museu de Núbia des de l'obertura ha sigut Dr. Ossama A.W Abd El Maguid (conegut com a «Ossama Hassoun»). És egiptòleg i membre del Consell Internacional de Museus (ICOM) Saving Egyptian Culture Program (Programa per a salvar la cultura egípcia).

Referències[modifica]

  1. «Aga Khan Awards website». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 16 desembre 2017].

Bibliografia[modifica]

  • 1982: Nubia Museum, Architectural and Exhibition Program, EAO-UNESCO, Informe no publicat.
  • 1997: Gaballa, Ali Gaballa, Nubia Museum, (Cairo: Ministry of Culture, The Higher Council of Antiquities, Museum Sector, Save Nubia Fund).
  • 1998: Kaper, Olaf E. The New Nubia Museum of Aswan (http://www.assemblage.group.shef.ac.uk/4/4nubia.html.
  • 2005: Abdel Wareth Abdel Meguid, O. «The Nubia Museum and Community», Museum International, (Paris: UNESCO, Maig,), 225-226.
  • 2000: Marino Giuseppe, De Simone, Costanza, Nubia Submerged: Through their Eyes with their Own Words. Cairo: Agenzia Italiana. (en cooperació amb Giuseppe Marino) (90 pp.).
  • 2009: De Simone, Costanza, «The Documentation Center on Nubia at the Nubia Museum of Aswan». Egyptian and Egyptological Documents, Archives (Universitat de Milà. Pontetremoli, Milà), 173-178.
  • 2015: De Simone, Costanza, Nubia and Nubians: The «Museumization» of a Culture. Saarbrücken, Alemanya: Lambert Academic Publishing (305 pp.).
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu de Núbia