NASA Exoplanet Archive

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webNASA Exoplanet Archive
URLhttp://exoplanetarchive.ipac.caltech.edu
TipusAstronomia
Temaplaneta extrasolar Modifica el valor a Wikidata
PropietariNASA Modifica el valor a Wikidata
CreadorOperat per la NASA per NExScI a Caltech
Llançament2011 Modifica el valor a Wikidata
SeuPasadena Modifica el valor a Wikidata
EstatActiu

La NASA Exoplanet Archive és un catàleg i servei de dades d'exoplanetes astronòmic en línia que recopila i proporciona dades públiques que permeten la recerca i caracterització de planetes extraterritorials (exoplanetes) i les seves estrelles amfitriones. Forma part de l'Infrared Processing and Analysis Center i es troba al campus de l'Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech) de Pasadena, Califòrnia. L'arxiu està finançat per la NASA i va ser llançat a principis de desembre de 2011 per la NASA Exoplanet Science Institute com a part del programa d'exploració exoplanetes de la NASA. Al juliol de 2017, la col·lecció d'exoplanetes confirmats superava els 3.500 arxius.[1]

Les dades de l'arxiu inclouen corbes de llum publicades, imatges, espectres i paràmetres, i dades de sèries temporals a partir d'enquestes que busquen descobrir exoplanetes de trànsit. L'arxiu també desenvolupa eines i serveis basats en la web per treballar amb les dades, en particular la visualització i anàlisi de conjunts de dades de trànsit de la missió Kepler i la missió COnvection ROtation and planetary Transits (CoRoT), per la qual el Exoplanet Archive és el portal de dades dels EUA. Altres enquestes i telescopis astronòmics que han aportat conjunts de dades a l'arxiu inclouen SuperWASP, HATNet Project, XO, Trans-Atlantic Exoplanet Survey i KELT.

Segons el proveïdor d'analítica web de tercers SimilarWeb, el lloc web de la companyia té més de 130.000 visites al mes, a partir de gener de 2015.[2]

Exoplanet Data Content[modifica]

L'Exoplanet Archive conté objectes descoberts a través de tots els mètodes (velocitat radial, trànsit, microlent, imatges, astrometria, l'variacions de temps d'eclipsi, i variacions de temps de trànsit/TTV) que haver-hi públicament paràmetres planetaris disponibles, amb una massa (o massa mínima) igual a o menys de 30 masses jovianes.[3]

Eines i serveis de l'Exoplanet Archive[modifica]

A més de proporcionar accés a grans conjunts de dades públiques, l'Exoplanet Archive ha desenvolupat diverses eines per treballar amb exoplanetes i les dades estel·lars de l'amfitrió.[4]

  • Interactive Visualizers for Planet Parameters: Aquestes taules interactives mostren les dades dels planetes confirmats, Kepler Objects of Interest (KOIs), Threshold-Crossing Events (TCE) i dades estel·lars objectiu que els usuaris poden filtrar, ordenar i descarregar o exportar a altres serveis de Exoplanet Archive, com ara la visualització de corbes de llum les estrelles de Kepler.
  • Kepler Light Curve Viewer: Visualització interactiva de trimestres seleccionats per l'usuari per obtenir un únic objectiu Kepler. Qualsevol columna de l'arxiu de la corba de llum pot ser traçada amb o sense la normalització i enviada a l'eina periodográfica o fase.
  • Servei de periodograma: Aquesta eina calcula el periodograma de les dades de sèries temporals de l'arxiu o un fitxer carregat per l'usuari. El servei suporta tres algorismes: Lomb-Scargle, Box-Fitting Less Plots (BLS) i Plavchan. També hi ha disponibles corbes de llum gradual per als períodes més significatius.
  • Transit and Ephemeris Calculations: Aquest servei retorna una efemèride dels temps de transit del exoplanet a través de la seva estrella amfitriona. Opcionalment, per un donat longitude i latitud o observatori, el servei tabula temps de transit a aquella ubicació i pot calcular el temps per secundari transits o altres punts de fase en l'òrbita.
  • Application Program Interface (API): Aquest servei d'Interfície del programa d'aplicació permet un accés d'usuari als continguts del exoplanet i taula d'estrella amfitriona i la taula de candidat del Kepler via un URL o ordre-línia-consulta basada.
  • Parcel·les pregenerades: Parcel·les a punt per utilitzar que proporcionen a la comunitat un accés ràpid al material de presentació que descriu l'estat actual del camp dels exoplanetes en termes del seu nombre i la nostra comprensió de les seves característiques orbitals i físiques.
  • Eina d'ajust de velocitat radial y trànsit EXOFAST: Una eina d'ajustament important per als astrònoms que volen utilitzar corbes de llum de trànsit o dades de velocitat radial i diverses entrades per crear models de sistemes planetaris. Aquest servei web es basa en el codi original de Jason Eastman.[5]

Dades de l'enquesta de trànsit a l'Exoplanet Archive[modifica]

L'Exoplanet Archive fa servir dades fotogràfiques de sèries temporals d'enquestes que busquen descobrir exoplanetes de trànsit, com ara la Missió Kepler i la CoRoT. La base de dades proporciona accés a més de 22 milions de corbes de llum dels programes d'enquestes de trànsit d'exoplanetes terrestres i espacials, inclosos:

L'Exoplanet Archive ofereix funcions de cerca i filtració per a propietats estel·lars i planetàries d'exoplanetes, candidats planetaris de Kepler i conjunts de dades de sèries temporals. Totes les dades de l'Exoplanet Archive són revisades per un equip d'astrònoms i les referències bibliogràfiques originals estan disponibles..

L'Exoplanet Archive suporta la visualització interactiva d'imatges, espectres i dades de sèries temporals i manté la seva pròpia identificació creuada estel·lar per minimitzar l'ambigüitat en múltiples components d'estrelles.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]