Nicolau III Gramàtic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNicolau III Gramàtic
Biografia
Naixementsegle XI Modifica el valor a Wikidata
Mortmaig 1111 Modifica el valor a Wikidata
Constantinoble Modifica el valor a Wikidata
Patriarca de Constantinoble
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata

Nicolau III Gramàtic (en llatí: Nicolaus, en grec antic: Νικόλαος) va ser patriarca de Constantinoble de l'any 1084 al 1111.[1] Va substituir al patriarca dimitit Eustraci Garides.

Era un teòleg erudit que va combatre amb els seus escrits les heretgies i va escriure pregàries rituals per al baptisme, el matrimoni, la confessió, el dejuni i la comunió, que es recitaven a les esglésies ortodoxes.

Es va trobar amb alguns conflictes sobre heretgies, i va fer costat a l'emperador Aleix I Comnè en el cas de Lleó de Calcedònia, que havia protestat contra l'emperador per haver-se apropiat dels tresors de l'església per finançar les Guerres romano-normandes. Va excomunicar per heretge a Basili el metge. Va recolzar a Nicetes d'Ancira que s'oposava al dret de l'emperador de nomenar els patriarques, i també va esforçar-se per reduir la influència a l'església del cartofílax.[2]

Va escriure diversos decrets, un reglament pels monjos del Mont Atos, i diverses cartes, tot publicat per Cave i Fabricius, que l'inclou a la Bibliotheca Graeca.[1][2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Smith, William (ed.). «Nicolaus». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 10 juliol 2023].
  2. 2,0 2,1 Kazhdan, A. P. The Oxford dictionary of Byzantium. Oxford: Oxford University Press, 1991, p. 1467. ISBN 9780195046526.