Norman Z. McLeod

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNorman Z. McLeod
Biografia
Naixement20 setembre 1895 Modifica el valor a Wikidata
Grayling (Michigan) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort27 gener 1964 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Hollywood (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Accident vascular cerebral Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaForest Lawn Memorial Park Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Washington Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, realitzador, guionista, productor Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflictePrimera Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeEvelyn Ward (en) Tradueix (1926–1964), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0572851 Allocine: 11148 Rottentomatoes: celebrity/norman_z_mcleod Allmovie: p102239 TCM: 128326 TV.com: people/norman-z-mcleod AFI: 118671 TMDB.org: 82389
Find a Grave: 12764 Modifica el valor a Wikidata

Norman Z. McLeod (Grayling, Michigan, 20 de setembre de 1898 − Hollywood, Califòrnia, 27 de gener de 1964) va ser un director de cinema i guionista estatunidenc.

Biografia[modifica]

McLeod va néixer a Grayling, Michigan, al si d'una família sense cap mena de passat en el negoci de l'espectacle (el seu pare era un pastor evangelista). Després d'estudiar en la Universitat de Washington es va allistar com a pilot en la Primera Guerra Mundial on va servir dos anys a França com a pilot de combat. En finalitzar la guerra es va dirigir a Hollywood on va treballar com animador durant tota la dècada dels anys 20, cosa que li donaria l'experiència necessària per a la comèdia que desenvoluparia després, especialment amb el que va aprendre en passar a treballar per a la companyia Christie Film, especialitzada en curtmetratges còmics.

Considerat un dels grans noms dels primers anys de la comèdia de Hollywood, el seu primer gran èxit li va arribar el 1928 amb el llargmetratge Taking a Chance, per a 20th Century Fox, encara que un any anterior havia estat assistent del director a Ales. Però va ser a la Paramount on va dirigir dues de les seves pel·lícules més memorables: Pistolers d'aigua dolça el 1931 i Horse Feathers el 1932, dues de les primeres pel·lícules dels Germans Marx, del millor de la carrera del grup còmic i que influirien notablement en l'estil de comèdia de l'estudi. Altres treballs importants van ser It's a Gift, amb W.C. Fields, Topper, amb Cary Grant o The Secret Life of Walter Mitty, amb Danny Kaye.

McLeod va estar casat amb Evelyn Ward. Va morir a Hollywood, Califòrnia, als 65 anys d'una apoplexia i té una estrella en el Passeig de la Fama de Hollywood.

Filmografia[modifica]

Com a director
Com guionista