Partit Verd (Irlanda)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióComhaontas Glas
Green Party
Dades
Nom curtGP Modifica el valor a Wikidata
TipusPartit polític irlandès
Ideologia políticaEcologisme
Alineació políticacentreesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1981
Fundadorgrup d'humans Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre dePartit Verd Europeu Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJohn Gormley
Afiliació europeaPartit Verd Europeu
Representació6 escons al Dáil Éireann
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.greenparty.ie/
Facebook: GreenPartyIreland Twitter (X): greenparty_ie Instagram: greenpartyire Youtube: UChGabs_t3g28bCwlwN3xyVw Modifica el valor a Wikidata

Partit Verd (irlandès Comhaontas Glas) és un partit polític de la República d'Irlanda. Va ser fundat pel mestre i esperantista Christopher Fettes de la ciutat de Dublín, en 1981, amb el nom de Partit Ecologista. El partit es va convertir en Aliança Verda el 1983 i en 1987 va adoptar el seu nom actual. Els candidats i candidates del Partit Verd han estat elegits a tots els nivells del govern: local, el Dáil Éireann i el Parlament Europeu. En 2007, el partit va obtenir la seva primera representació a l'Assemblea d'Irlanda del Nord. La República d'Irlanda i Irlanda del Nord tenen sistemes de representació proporcional que dona als partits minoritaris, com el Partit Verd, major oportunitat de guanyar representació. El Partit Verd és el segon partit polític més gran de tota Irlanda després del Sinn Féin. El 14 de juny de 2007, després de negociacions, el partit va entrar al govern amb Fianna Fáil.

Història[modifica]

La història del partit comença quan set candidats acudeixen a les eleccions al Dáil Éireann de novembre de 1982, sota la insígnia del Partit Ecologista obtenint el 0,2% dels vots. El 1983, el partit canvia el seu nom a Aliança Verda i concorre a les eleccions del Parlament europeu en 1984. En aquests comicis el fundador del partit va obtenir 1,9% dels vots en la circumscripció electoral de Dublín. L'any següent obtenen la seva primera victòria en ser escollit Marcus Counihan al Consell del Districte Urbà de Killarney a les eleccions locals de 1985. A nivell nacional el partit va obtenir 0,6% dels vots.

El Partit va continuar la seva lluita fins que en les eleccions generals de 1989, i després de canviar el seu nom a Partit Verd, guanyen la seva primera cadira en el parlament nacional, el Dáil Éireann, quan és escollit Roger Garland. A les eleccions al Dáil Éireann de 1997 el partit guanya un escó amb John Gormley. No obstant això, no founar fins a les eleccions al Dáil Éireann de 2002 que es dona un gran pas endavant, quan el partit assoleix escollir sis membres al parlament amb el 4% del vot a nivell nacional. No obstant això, a l'elecció al Parlament Europeu de juny de 2004, la col·lectivitat política va perdre el seu escó al Parlament Europeu, el qual havia guanyat en 1994 i retingut en 1999.

A les eleccions locals de 2004 augmentà el seu nombre de regidors de 8 a 18 a nivell de comtat, i de 5 a 14 en els consells dels pobles, un gran creixement a nivell local per a un partit petit. Entre aquests nous regidors figuren: Niall O Brolcháin, a la ciutat de Galway i J. J. Power, a Naas, amb altres a Cork, Donegal, Louth, Wicklow, Clare, Carlow i Kilkenny, cosa que representa un gran avenç sobre la base tradicional del partit a Dublín.

Liderat[modifica]

El Partit Verd no va tenir un líder nacional fins a l'any 2001. En una convenció especial celebrada a Kilkenny, el 6 d'octubre de 2001, Trevor Sargent va ser elegit com el primer líder oficial del partit. Sargent va ser reelegido a aquesta posicón en 2003 i novament en 2005. No obstant això, Sargent va renunciar a la direcció del partit quan aquest va entrar en una coalició amb Fianna Fáil i els demòcrates progressistes. El 17 de juliol de 2007, John Gormley es va convertir en el nou líder del partit en vèncer a Patricia McKenna per un avantatge de 115 vots (478 a 215). Mary White és la segona persona de major rangle dintre del Partit Verd.

Actualitat[modifica]

El Partit Verd té llaços estrets amb el seu contraparte en Irlanda del Nord, el Partit Verd a Irlanda del Nord, el qual va votar en la seva convenció anual per a convertir-se en una regió del Partit Verd irlandès. Brian Wilson va ser el primer a guanyar un escó en l'Assemblea d'Irlanda del Nord en les eleccions de 2007. Encara que és membre de la Federació de Partit Verds Europeus, el Partit Verd ha assumit postures d'euroescepticisme. El partit té també una organització de la joventut coneguda com a Joves Verds, que compta amb diversos centenars de membres a través de tot el país. Fundada en 2002, fa campanya a favor de la protecció del medi ambient, els drets humans i més fons per a l'educació. L'organització està fortament associada a la joventut del Partit Verd d'Irlanda del Nord. En el 2004 es va associar a la Federació de Joves Verds Europeus. El Comitè Executiu Nacional és el comitè organitzatiu del partit. El 21 de març de 2008 estava compost per:

  • John Gormley - Líder nacional
  • Mary White - segon
  • Dan Boyle - President
  • Martin Nolan - Tresorer
  • Andrew Murphy -
  • Barra Roantree
  • Michael Pidgeon - representant de la Joventut Verda
  • Cllr Caroline Burrell
  • Kelly Andrews - Coordinador Nacional
  • Cadogan Enright
  • Edel Hackett
  • Tom Kivlehan
  • Patricia Forde-Brennan
  • Stiofan Nutty
  • Patricia McKenna

Enllaços externs[modifica]