Partit de Centre (Noruega)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSenterpartiet
(no) Senterpartiet
(se) Guovddášbellodat Modifica el valor a Wikidata

Lema«Vi tror på hele Norge» Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtSp Modifica el valor a Wikidata
TipusPartit polític noruec
Ideologia políticaCentre polític, agrarisme
Alineació políticacentrisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1920
Activitat
Membres19.860 (2022) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaLiv Signe Navarsete
Secretari generalKnut Magnus Olsen Modifica el valor a Wikidata
JoventutsCentre Youth (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Representació11 escons al Storting
Storting
28 / 169 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.senterpartiet.no
Facebook: senterpartiet Twitter (X): Senterpartiet Instagram: senterparti Flickr: senterpartiet Modifica el valor a Wikidata

El Partit de Centre (noruec Senterpartiet) és un partit polític de Noruega fundat el 1920. Fins al 1959 es deia Bondepartiet ("Partit dels Agricultors"). La política del partit no es basa en cap de les grans ideologies dels segles XIX i XX, però té un enfocament descentralitzat en el manteniment del desenvolupament econòmic i la presa de decisions polítiques. Des de 1972, ha mantingut una oposició total al fet que Noruega esdevingui membre de la Unió Europea.

El partit ha donat suport als governs de coalició, laboristes o no; entre 1930 i 2000 el Partit del Centre ha participat en set governs, tres dels quals van ser dirigits per un primer ministre del partit. Tanmateix, fins al 2005, el partit s'han sumat a governs no socialistes.

Durant les vuit dècades des que fou creat com una facció política d'una organització agrària noruega, el partit ha canviat molt. Només uns pocs anys després de la creació, el partit va trencar amb l'organització mare van començar a desenvolupar una política basada en la descentralització, deixant de banda l'una única mentalitat política agrària, com la que han desenvolupat molts altres partits centreeuropeus.

Després de les eleccions legislatives noruegues de 2005 el va postular per formar part del govern Partit Laborista Noruec i el Partit Socialista d'Esquerra (SV), de manera que el Partit del Centre constitueix la "part verda" que Coalició roja-verde. La coalició va aconseguir el vot la majoria dels escons al Storting, i les negociacions continaren amb l'objectiu de formar un gabinet de coalició encapçalat pel líder laborista Jens Stoltenberg. Aquestes negociacions van tenir èxit i el Partit del Centre van entrar al gabinet de 17 d'octubre de 2005, amb quatre ministeris.

Líders del partit[modifica]

Participació en el govern[modifica]

Governs amb primer ministre del Partit de Centre:

Amb primers ministres d'altres partits

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partit de Centre