Pasta fil·lo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPasta fil·lo
Detalls
Tipuspastry dough (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mètode de preparacióstacking (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsfarina i greix Modifica el valor a Wikidata
A Turquia, el baklava es fa amb pasta fil·lo "yufka"

La pasta fil·lo és una làmina molt prima de pasta que s'empra fregida o al forn, principal, tradicionalment a la Turquia (on se li diu yufka en turc),[1] Grècia, a la cuina del Magrib i dels Balcans típicament doblegada,[1] enrotllada, formant farcellets o formant una mena de "pasta fullada", superposant diverses capes de pasta fil·lo. No és rara tampoc a la cuina d'altres països europeus, especialment a restaurants, de la darreria del segle XX ençà.

No s'ha de confondre amb el tipus de pa turc sense molla yufka.

Etimologia[modifica]

El mot fil·lo, que dona nom a aquest tipus de pasta, prové del grec φύλλο (phyllo), que significa "fulla".[2]

Ús[modifica]

S'usa, per exemple, per a l'elaboració de pastissets com les baklaves[3] o per a plats salats, com la pastilla o els briuats marroquins (també anomenats briks) o els böreks. Es fan panades amb aquesta pasta amb farciment dolços (de xocolata, amb fruites, ametlles...) o salats (de formatge, de peix, de carn, d'espinacs).

És un ingredient típic a les cuines tradicionals de l'antic Imperi Otomà[3] i del Magreb com, per exemple, Grècia, Bulgària, Albània, el Líban, Síria, Tunísia, Algèria, el Marroc, Turquia, Bòsnia i Sèrbia.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 A taste of thyme : culinary cultures of the Middle East. Londres: Tauris Parke Paperbacks, 2000. ISBN 1860646034. 
  2. 1924-2003,, Davidson, Alan,. The Oxford companion to food. 3rd edition. ISBN 9780199677337. 
  3. 3,0 3,1 Işın, Priscilla Mary. Gülbeşeker: Türk tatlıları tarihi (en turc). Yapı Kredi Yayınları, 2008. ISBN 9789750814990. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pasta fil·lo