Pedro de Villacreces

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPedro de Villacreces

Retrat del s. XVII al santuari de S. Pedro Regalado (La Aguilera, Burgos) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1350 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Villacreces Modifica el valor a Wikidata
Mort1422 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Peñafiel Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perFundador dels villacrecians
Activitat
OcupadorUniversitat de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósObservança franciscana de Pedro de Villacreces
Religiós, reformador
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
BeatificacióDeclarat venerable en 1450 per Nicolau V
IconografiaHàbit franciscà, amb un llum i una gaiata
Obra
Obres destacables

Pedro de Villacreces (Valladolid?, ca. 1360 - Peñafiel, Valladolid, 1422) va ser un frare franciscà i teòleg castellà, impulsor d'una reforma observant de l'orde franciscà. Ha estat proclamat venerable per l'Església catòlica.

Nascut al si d'una família noble i germà del bisbe de Calahorra i Burgos Juan de Villacreces, va prendre l'hàbit franciscà als catorze anys. Va estudiar a Tolosa, París i la Universitat de Salamanca, on després va impartir classes de teologia; el seu fervor espiritual, emmarcat en una societat traumatitzada per la recent Pesta Negra, va fer que renunciés al món i, com havia fet Sant Francesc d'Assís, va fer-se eremita i anà amb uns companys a una cova prop de San Pedro de Arlanza (Burgos).

Va recórrer Castella i La Alcarria, predicant l'amor a Crist i als pobres, fins a establir-se vora l'antiga ermita de La Salceda (prop de Tendilla, a Guadalajara). El 1395 va obtenir una butlla per a la fundació de comunitats d'estricta observança, reforma de l'orde franciscà que va ser anomenada dels villacrecians. A la Salceda va fundar, l'any 1396, un ermitori franciscà, on des del primer moment, va imposar l'estricta observança de la regla original de Sant Francesc.

La seva fama d'austeritat i erudició va atreure a La Salceda un nombre considerable de seguidors. Va rebre també el suport i l'ajut econòmic dels senyors de Tendilla, de l'almirall de Castella Diego Hurtado de Mendoza i del fill d'aquest, Íñigo López de Mendoza, marquès de Santillana i conegut poeta que va demanar públicament la canonització del frare al seu poema Canoniçaçión de Viçente Ferrer, y Pedro de Villacreçes, a més de dedicar-li el sonet 41.

En 1404 va fundar l'eremitori de La Aguilera, a la diòcesi d'Osma, que esdevindria el nucli de la reforma villacreciana. Quan els frares observants van manifestar el seu desig d'annexionar-se l'eremitori, Villacreces, el 1418, va anar al Concili de Constança i va obtenir del papa Martí V les Constitucions apostòliques que reconeixien oficialment la reforma i li donaven autonomia.[1]

Entre els seus deixebles va destacar qui seria sant Pere Regalado, que va posar-se al front dels convents reformats villacrecians quan va morir el seu mestre, al convent de Peñafiel el 1422, els primers dies d'octubre. En 1450 el papa Nicolau V el declarà venerable.

Referències[modifica]

  1. Rucquoi, Adeline. Valladolid En La Edad Media (en castellà). vol.2. Junta de Castilla y León, Consejería de Educación y Cultura, 1987, p. 374. 

Vegeu també[modifica]